Gradislava je upravnica kamenoloma, uspela u "muškom" poslu kao žena: "Milimetar je mogao da bude koban"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ona uvek bira ljude od poverenja sa kojima sarađuje

Na Kriveljskom kamenolonu kod Bora nema podele na muške i ženske poslove. U surovim vremenskim uslovima kako tokom leta, tako i u zimskom periodu, posao uspešno vodi rudarski inženjer Gradislava Busić koja ponekad kraj bagera sa kolegama provede i više od 12 sati, prenosi Zamedia.

Ona je upravnica Kriveljskog kamenoloma i kako kaže, posao je ponekada bio jako rizičan i samo je "jedan milimetar falio" da bude koban i po mehanizaciju i po radnike.

- Iznad nas je postojalo brdo na visini od 670 metara, znači 40 metara kozje staze smo morali da skinemo sa mehanizacijom. Bilo je situacija kada je put bio tesan za bager, "nije bilo ni za levo, ni za desno", samo je jedan milimetar bio koban po mašinu i po radnike - priča Gradislava.

Za ovaj veliki poduhvat Gradislava je izabrala ljude od poverenja sa kojima dugo sarađuje.

- Ona godinama radi samnom, stekla je neko poverenje u mene. Postali smo jako dobar tim, sarađujemo i posao ide kako treba - kaže bagerista Dejan Kostić.

Iako je bilo uspona i padova, najvažnije je što je posao uspešno završen bez povređivanja ljudi.

- Najveći je izazov bio otvoriti etaže i skinuti vrh. Smatram da je to san svakog rudarskog inženjera, kada se okrene iza sebe, da vidi rezultate svoga rada. Nikada sebe nisam smatrala ženom u ovom poslu, jer sam ceo život bila rudar i sebe smatram rudarom - objašnjava Gradislava.

Teška mehanizacija ovde radi u dve smene u pogonu iz koga izlazi granulacija za proizvodnju betona. Da bi poslovanje napredovalo, za ovim ljudima je više od godinu dana rada koje obuhvata miniranje i raščišćavanje terena.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Kosovske Mitrovice: Ponašaju se kao da smo im trn u oku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA