Obeležen Svetski dan civilne zaštite: Osnovci iz Koluta kod Sombora uvežbavali evakuaciju

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Učenici OŠ "Ognjen Prica" svesni su važnosti poznavanja u nekoj vanrednoj situaciji, kao što je požar

U Osnovnoj školi "Ognjen Prica" u Kolutu organizovana velika akcija evakuacije, a povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite. Vežbu su organizovali Civilna zaštita grada Sombora u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom Sombor, Crvenim krstom Sombor, dobrovoljnim vatrogasnim društvima Bezdan i Bački Breg i nastavnim osobljem i učenicima OŠ "Ognjen Prica".

Učenici OŠ "Ognjen Prica" u Kolutu svesni su koliko je važno znati kako reagovati u nekoj vanrednoj situaciji, kao što je požar. Ističu da su ponosni što je baš njihova obrazovna ustanova izabrana za pokaznu vežbu povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite.

"Glumio sam povredu u ovoj akciji kako bi približio drugarima kako se ponašati u vanrednoj situaciji", kaže Dejan Vuković, učenik OŠ "Ognjen Prica" u Kolutu.

"Značaj civilne zaštite je u tome da znamo kako da se ponašamo kada su na primer požari u pitanju ili neke druge situacije, da nema panike", rekao je učenik Aleksandar Ralić, piše RTV.

"Veoma nam je značajno što je naša škola izabrana ispred Grada Sombora. Deca su presrećna, a mi se vrlo rado odazivamo ovakvim akcijama", ističe direktorka škole Marija Delić.

Pokazna akcija organizovana je sa ciljem da se prezentuje obučenost specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Marin Tubić, predsednik DVD Bački Breg, objašnjava da je najvažnije da deca znaju da nema panike, da treba da slušaju starijeg ko predvodi evakucaiju u zgradi koja je zahvaćena požarom".

"Najbitnije je da deca da budu obučena za evakuaciju, na prvom mestu iz razloga što se nikad ne zna kada će doći do kvara na instalacijama precizirao je predsednik DVD "Bezdan" Alen Horvat.

Kako tumači Ivan Gligorić, član štaba za vanredne situacije grada Sombora, cilj je akcije je edukacija najmlađih, nastavnog i nenastavnog osoblja da bi znali kako da se ponašaju u vanrednim okolnostima.

"Cilj grada je da nastavi obuke dece", zaključuje on.

U odgovoru na probnu vežbu, uspešno je zajedničkom akcijom učenika i službi civilne zaštite ukazano na značaj i ulogu poznavanja ovakvih nepredvidivih situacija u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, gde nema mesta panici.

Video: Dimne bombe i duge cevi: Ovako izgleda vežba srpskih specijalaca koji čuvaju ličnosti od važnosti

(Telegraf.rs)

Video: Čudni oblaci nad Beogradom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA