Otac Arsenijević o postu koji je počeo: Nije težak, prosvećuje telo i dušu
Kako je objasnio prva nedelja posti se na vodi, sa što manje hrane i sa što manje učestvovanja u nekim veselim dešavanjima
Veliki vaskršnji post počeo je danas i trajaće do najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa 16. aprila.
Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu rekao je za Tanjug da post nije težak i on prosvećuje i telo, ali pre svega dušu čovekovu.
- Danas je prvi dan Velikog posta, koji će trajati 48 dana. Ova prva sedmica koja je u narodu poznata kao Čista je najstrožija i mi se strogo pridržavamo posta baš ove sedmice. Ovde je post dosta teži nego što će to biti možda nekih narednih dana ili neki drugi postovi - rekao je Arsenijević.
Kako je objasnio prva nedelja posti se na vodi, sa što manje hrane i sa što manje učestvovanja u nekim veselim dešavanjima.
- I više u jednom unutrašnjem samosagledavajućem smislu se ljudi obrazuju da ove sedmice budu jednostavno izdvojeni od svega i da budu posvećeni molitvi, bogosluženju, naravno kome to vreme i posao dozvoljava - rekao je Arsenijević.
Objašnjava i da su cele nedelje veoma intenzivna bogosluženja i dodaje da težina posta ne zavisi samo od toga kakav je post sam po sebi, već od toga koliko mi uspevamo da osmislimo post.
- Ukoliko dolazimo na bogosluženja, ukoliko ljudi čitaju duhovne knjige, Sveto pismo, mole se Bogu, onda post jednostavno biva normalan i prirodan. Ukoliko se ljudi samo pridržavaju tog dijetalnog načina života da ga tako nazovemo, ili se samo uzdržavaju od mrsne hrane - onda post biva težak - rekao je otac Arsenijević.
Kako je objasnio, čovek upravo kroz ta dobrovoljna lišavanja što hrane, što od zabava i razmišljanja o sujetnim stvarima "zapravo sebe preporađa i čini čovekom koji može da oseti radost".
(Telegraf.rs)
Video: Jake policijske snage obezbeđuju Univerzitet Hauard
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Yxx
Kakav je to post kad se jede i pije
Podelite komentar