Maskirani i neprepoznatljivi: Deca čuvaju stare običaje, na Bele poklade prošli kroz topolska sela

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

"Najviše dobijamo slatkiše i jaja, desi se ponekad i da padnemo jer ove haljine su dugačke"

Poslednja sedmica pred veliki Vaskršnji post naziva se Bela nedelja, a poslednji dan bele poklade. Nekada se ova nedelja u srpskim selima obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Ovaj običaj zadržao se i danas u selima oko Topole, a najmlađi su sačuvali tradiciju svojih predaka od zaborava.

"Jedva čekam da sa drugarima idem u maskiranu šetnju. Mame i bake nas oblače i to su uglavnom njihove stvari koje nama nikako ne stoje dobro, ali to i jeste cilj da budemo što više maskirani kako nas niko ne bi prepoznao, navučemo šta stignemo. Najviše dobijamo slatkiše i jaja, desi se ponekad i da padnemo jer ove haljine su dugačke, po neko jaje se i razbije ali ipak na kraju dana imamo punu korpu darova, komšije i prijatelji nam daju šta ko ima", kaže Nemanja za RINU.

Ovako "sređena" deca obilaze svoj kraj. Uspeli su da sačuvaju običaje i na svačijem licu da izazovu osmeh. Stariji meštani se prisećaju kako je nekada izgledala Bela nedelja, pa prepričavaju mlađim generacijama.

"Čitave sedmice se maskira i obilazi selo, ali nedelja je najvažnija. Mi smo ranije išli i u susedna sela, sakupi se nas nekoliko, pevamo, smeh, šala. Daruju nas onim što se ima u kući, najčešće je to bila slanina, jaja, poneki slatkiš, voće. Dobijali smo i poneki dinar uglavnom u metalu, valja se tako. Na kraju dana se dele sakupljeni pokloni, sreći tad nije bilo kraja. Sada zbog ovog virusa i to se dosta promenilo, deca ne mogu da se okupljaju u većem broju i da šetaju po selu, nego eto tako malo u komšiluku čisto da sačuvaju običaj", dodaju stariji meštani.

Video: Moranina osveta: Palili lutku slovenske boginje pa ih uhvatio plamen

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    26. februar 2023 | 14:21

    Najslađi običaj! Drago mi je što se očuvao! Iz tog sam kraja i sad u 50 i nekoj se uvek setim Bele nedelje i kako smo išli obučeni kao ,,komendijaši"...

  • Gde je taj obicaj

    26. februar 2023 | 15:03

    I ja sam srbin toga kod nas nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA