Šta pokazuje statistika transplantacije u Srbiji? Da li će izvođenje procedura u inostranstvu platiti država

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U 2017. godini urađeno je 92 transplantacije, prošle godine samo dve

Udruženje "Donorstvo je herojstvo" uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja da pacijentima koji su na listi čekanja za transplantaciju organa Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira transplantacije u inostranstvu, stoji u saopštenju udruženja.

Ističu da je to već praksa u Republici Srpskoj, da plaćaju transplantaciju organa u inostranstvu za svoje građane.

"Da podsetimo, situacija sa transplantacijama organa u Srbiji je i dalje alarmantna, prošle godine je urađeno svega dve, dok je više od 2.000 ljudi na listi čekanja, među kojima i tridesetoro dece", navode dodajući statističke podatke za poslednjih šest godina.

Prema grafikonu, u 2017. godini urađeno je 92 transplantacije. Taj broj je u godinama potom opadao, sve dok prošle godine nisu urađene samo dve.

"Pacijenti su prepušteni sami sebi, sve više njih se odlučuje na prikupljanje sredstava za transplantaciju u inostranstvu. S obzirom da su se transplantacije u Srbiji radile više desetina godina unazad, smatramo da je obaveza sistema, ako nije u mogućnosti da organizuje transplantacije u Srbiji, da ih finansira u inostranstvu", navode.

Dodatno skreću pažnju na četvoro pacijenata koji u ovom času prikupljaju novac za transplantaciju u inostranstvu: Tihana Murić Lalić, Milena Ivić, Nikola B. Malić i Ljiljana Milenković.

Iz Ministarstva najavljuju promene pravilnika

"Čitavu infrastrukturu za upućivanje pacijenata ima Fond. Međutim, ne možete se sada kada su nove tehnologije u pitanju, kada se potpuno promenila medicina u poslednjih 20 godina držati pravilnika koji je star 30 godina. Znači, moraće, i ja sam razgovarala sa prof. Škodrić, malo da se prošire kriterijumi. Ako imamo jedan ili dva slučaja godišnje, ne možemo steći dovoljno iskustva da pacijent u našim rukama bude bezbedan, neka ide u inostranstvo", navela je ministarka Danica Grujičić u razgovoru za RTS 26. januara.

FINANSIJE ZDRAVSTVO DIGITALIZACIJA Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Istakla je i da će oni koji mogu da se zbrinu u Srbiji, a žele da se leče u inostranstvu, to morati da učine o sopstvenom trošku, ali da je za one koji ne mogu, realno da se pošalju na lečenje u inostranstvo.

Video: Jović: Poslednja transplatacija urađena u oktobru 2021.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA