Mnogi su krenuli put planina: Otkrivamo ima li dovoljno snega za uživanje u zimskim čarolijima

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Visina snežnog pokrivača na Koaponiku je oko 80 centimetara, slična situacija je i na Staroj planini, dok na Zlatiboru ima dvadesetak centimetara

Danas je počeo školski mini raspust, koji će potrajati do ponedeljka, a i mnogi drugi iskoristiće aktuelni praznik. Vreme na ruku ići će svima, jer nas očekuje pravo prolećno.

Četvrtak i petak doneće vedro nebo bez oblaka, a maksimalne temperature biće ponegde i do 17 stepeni. Ipak, noći i jutra biće hladne i maglovite, a magla se ponegde može duže zadržati tokom dana i u tim predelima biće malo hladnije. Vikend će doneti više oblaka, ali ostaje i dalje relativno toplo, naročito prvog dana vikenda kada će maksimalna temperatura biti i do 18 stepeni, dok se u nedelju očekuje pad temperature, ali ostaje suvo do večeri.

I dok će neki praznike iskoristiti za boravak u nizijama i gradovima, mnogi će put planina i planinskih ski centara. Iako već danima nema novog snega na planinama, zahvaljujući obilnims nežnim padavinama na samom kraju januara, snežnog pokrivača trenutno ima i više nego dovoljno. Visina snežnog pokrivača na Koaponiku je oko 80 centimetara, slična situacija je i na Staroj planini, dok na Zlatiboru ima dvadesetak centimetara.

I na planinama će narednih dana biti toplo za ovo doba godine. Očekuju se maksimalne temperature i preko 10 stepeni, što će dovesti do naglog otapanja snega, ali i pored toga, njega će preko pola metra biti na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine. Ipak, u opasnosti od potpunog otapanja biće niže planine, pa bi tako snežni pokrivač na samom kraju ove sedmice mogao nestati na visinama do 1.000 metara.

Dakle, dok će Kopaonik, Stara planina, Zlatar i mnogi drugi ski centri iznad 1.400-1.500 metara nadmorske visine zagarantivani snežni pokrivač imati i do kraja februara, niži predeli Zlatibora mogli bi ostatati na samom kraju ove sedmice, ali opasnost od nestaka snega na ski stazama Zlatibora neće biti, pogotovo na višim visinama.

Svi putni pravci na planinama i ka ski centrima su prohodni i potpuno očišćeni. Jedini problem bi mogla da predstavlja poledica, jer će se tokom dana sneg topiti, a noću zbog niskih niskih temperatura voda pretvarati u led.

Dobra vest je da se već u noći između nedelje i ponedeljka očekuje zahlađenje i prodor hladnije vazušne mase sa kišom, a potom će na planinama iznad 800 metara kiša preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak se sneg očekuje na svim planinama i palo bi od pet do 10 centimetara. Potom bi ponovo usledila stabilizacija vremena, da bi pred sam kraj februara na planinama usledilo novo zahlađnje sa snegom.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA