Domove u Dimitrovgradu krase neobični kalendari: "Nasmejana lica sa njih nas usrećuju, ali i upozoravaju"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ovaj dragoceni trend u Dimitrovgradu opstaje već 12. godina, a Telegraf.rs je ove godine prisustvovao podeli kalendara i skupu najmalađih i meštana koji predstavjaju dragulje ove opštine

Najlepši kalendar krasi zidove domova u Dimitrovgradu - na njemu su mila lica baš svih bebica koje su na toj opštini rođene tokom prethodne godine. Oni su svetlost koja obasjava budućnost, a lekari i sestre srećni su kada na stranici za jedan mesec "stane" i po pet mališana, jer to donosi nadu u pobedu nad belom kugom. Put je težak, jer je beba u ovom kraju već dugo mnogo manje nego ranije. A ovaj kalendar mali je doprinos da se to promeni.

Ovaj dragoceni trend u Dimitrovgradu opstaje već 12. godina, a Telegraf.rs je ove godine prisustvovao podeli kalendara i skupu najmalađih i meštana koji predstavjaju dragulje ove opštine.

Svima poznata patronažna sestra Suzana Milev i jedna od pokretača ove akcije uputila je na problem koji opština Dimitrovgrad godinama kuburi sa natalitetom.

- Ovo je dvanaesta godina od kako patronažna služba izrađuje kalendar sa fotogrfaijama svih rođenih beba čime pokušavamao da promovišemo natalitet u našoj lokalnoj zajednici. Prva decenija 21. veka je bila katastrofalna kad je natalitet u pitanju. Te prve decenije od 2001. godine do 2011. naglo je pao natalitet i broj beba pao je sa 75 na 47. Tada mi, kao prva karika pokrenuli smo akciju i pokušali smo na razne načine da fotografišemo naše mališane i pokažemo ta lepa nasmejana lica koja nas raduju, a u isto vreme i opominju da moramo da vodimo računa o njima - rekla je Suzana.

Kada je ova oština trebala sa velikom radošću da obeleži desetogodišnjicu onako kako su zamišljali u tome ih je, kako priča Suzana, sprečio korona virus koji je rezultirao do tada najmanjim brojem rođenih beba u ovoj opštini.

- Prošle godine dobili smo 48 beba što je proizvod truda i rada cele zajedice kao i Vlade Republike Srbije, ali borba i dalje traje. Najveću zahvalnost dugujemo roditeljima čija su deca na kalendaru. Mi, na neki način, pišemo istoriju - rekla je Suzana.

Ove godine opština je odlučila da sredstva dodeli malom Joakimu koji je prva beba rođena nakon 30 godina u mesti Izatovci u opštini Dimitrovgrad.

- Na kalendaru se nalaze sva deca rođena u našem gradu. Svake godine prikupljena sredstva poklanjamo onome kome smatramo da su najpotrebnija, a ove godine želimo sredstva da damo porodici Manić i malom Joakimu koji je deo našeg kalendara. On živi u selu Izatovci i na taj način želimo da podržimo decu rođenu u seoskim sredinama - dodala je.

Predsednik opštine Dimitrovgrad, Vladica Dimitrov, zamolio je prisutne roditelje kao i sve mlade bračne parove da opštini pomognu inicijativama i upućivanjem na ono što je najpotrebnije za porast nataliteta na ovom prostoru.

- Želja nam je da nas bude više, a na žalost nas je sve manje što i pokazuje poslednji popis. Pozivam čitavu zajednicu da se mobiliše oko ovog problema i da čujemo sve više ovakvog dečijeg plača ili pesme. Bez obzira što se uvek očekuje da lokalna samouprava treba da smisli načine, više bih voleo da porodice i ti mladi ljudi koji su krenuli u porodični život i izrodili decu da se okupljaju, da imaju inicijativu i da nam na neki način ukažu gde je najbolje da sredstva, koja su ionako planirana za promociju i poboljšanje natalilteta u opštini Dimitrovgrad, budu usmerena - rekao je Dimitrov.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak namerno potencijalnog izazivanja sudara na autoputu: Zbog ovakvih stvari se gine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA