"Proveravamo svako dete koje ima visoku temperaturu ili crvenilo oko očiju": Lekari o boginjama u Čačku

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

U Moravičkom okrugu poseban akcenat stavljen je na imunizaciju protiv morbila i prema rečima struke, odziv je i više nego dobar

Morbile ili male boginje kako su poznatije u narodu bolest je koja se se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi. Poslednja epidemija Srbiju je zahvatila 2017. i 2018. godine, a na meti boginja su najčešće nevakcinisani. Na teritoriji Moravičkog okruga za sada nema potvrđenih slučaja.

„Možemo reći da je situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom i za sada aktivno tražimo i proveravamo decu koja imaju neke simptome koji bi mogli da podsećaju na morbile, rubeole ili parotitis ili bilo kakvu drugu ospu. Gledamo da ispratimo, prekontrolišemo i da odbacimo slučaj ukoliko postoji neka sumnja na male boginje. Za sada nemamo ni jedan slučaj, nemamo već godinama dijagnostikovanih slučaja, imali smo neke za koje smo sumnjali, ali se za to ispostavilo da je neko drugo oboljenje”, rekao je za ageniciju RINA, Aksentije Tošić direktor ZZJZ Čačak.

U Moravičkom okrugu poseban akcenat stavljen je na imunizaciju protiv morbila i prema rečima struke, odziv je i više nego dobar.

„Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gledamo da taj obuhvat dostigne maksimum, da pokušamo ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija da 95 odsto dece bude vakcinisano i na taj način ćemo sprečiti da uglavnom ta mlađa populacija koja se okuplja i koja je u najvećem riziku da oboli, odnosno da prenese dalje, da tu kariku presečemo, da mala deca obole i prenesu nekom starijem u kući, jer u svakom životnom dobu postoje osobe čiji je imunitet oslabio ili nisu vakcinisane ili su vakcinisane nekada davno, tako da uvek postoji mogućnost da neko u porodici oboli, a bolest je nažalost takva da pored toga što može da ostavi neke posledice, može i tragično da se završi”, rekao je Tošić.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    8. februar 2023 | 14:15

    А одакле се појавише уопште? Како дођоше до нултог пацијента у Смедереву? Зна ли се уопште ко је? Јел поента установити узрок или лечити у недоглед без коначног излечења ( не мислим само на богиње )? Мора да је вирус препливао Дунав па без царине и пореза улетео на тло Србије....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA