≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njihov broj je zastrašujuće mali, a blago su Srbije: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pokreće kampanju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodaje se da je broj ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali, kao i da im je pomoć neophodna

  • 0
orao krstaš orlovo krstaši Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS)/Klajdi Duro

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da pokreće veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava u cilju opstanka orla krstaša, ptice grabljivice koja se nalazi na našim nacionalnim obeležjima, ali je već godinama na ivici opstanka.

"Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji po prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičijeg para, postavljene su metalne platforme za gneždenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori dali su rezultate pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša", navodi se saopštenju.

Dodaje se da je broj ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali, kao i da je krstašima pomoć neophodna. Koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković kao dokaz za to naveo je 2016. godinu, kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima.

"Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji", rekao je Stojiljković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA