Padao sneg uz grmljavinu: I više nego buran prvi dan vikenda u Srbiji, vetar stvara višemetarske snežne nanose

 
 
  • 2

U toku večeri i noći na severu Srbije i u Beogradu biće suvo, a u ostalim predelima očekuje se sneg, uz snežnu mećavu

Snažan ciklon premeštao se iz centralne Evrope preko oblasti Karpata ka Crnom moru, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front, pa je severa Evrope i iz Skandinavije došlo do prodora veoma hladne vazdušne mase, koja se danas i te kako osetila i u Srbiji. 

Već tokom jutra severne predele Srbije zahvatilo je naoblačenje sa jakom kišom i pljuskovima, a lokalno je bilo i grmljavine, a potom se ovo pogoršanje proširilo i na centralne, kasnije i na sve ostale predele Srbije.

U celoj Srbiji padala je jaka kiša i bila je praćena grmljavinom, dok je u brdsko-planinskim predelima i jugu i jugoistoku Srbije padao sneg, a sneg je ponegde i u brdsko-planinskim predelima centralne, zapadne i jugoistočne Srbije bio praćen grmljavinom.

Temperatura se tokom jutra i prepodneva kretala od 1 stepen na jugu do 7 stepeni na severu Srbije, u Beogradu je bilo 5.

Po prodoru hladnog fronta temperatura je bila u padu na 0 do 4 stepena, a jak severozaapdni vetar imao je u mnogim predelima olujne udare od preko 70 km/h, a u Vojvodini i orkanske udare preko 100 km/h.

Olujni vetar pričinio je i materijalnu štetu, lomio i obarao drveća, a u prekidu je bio i železnički saobraćaj između Novog Sada i Beograda. Vazdušni pritisak koji je bio u padu na normalne vrednosti, u drugom delu dana bio je u osetnijem porastu.

Tokom dana planinski deo Srbije zahvatila je prava mećava sa jakim snegom i olujnim vetrom, a zavejani su i brojni lokalni putevi. Olujni vetar stvara i višemetarske snežne nanose. Kasnije tokom dana i tokom večeri sneg je zahvatio i niže predele, uz jaku mećavu, dok su istovremeno padavine na severu Srbije i u Beogradu prestale i došlo je do razvedravanja.

U Beogradu je olujni vetar bio praćen kišom, potom uz pad temperature i susnežicom, dok je u višim delovima grada i na južnom obodu padao i jak sneg. Udari severozapadnog vetra bili su i do 68 km/h.

U toku večeri i noći na severu Srbije i u Beogradu biće suvo, a u ostalim predelima očekuje se sneg, uz snežnu mećavu. Duvaće veoma jak severozapadni vetar, a temperature će se spustiti ispod 0°C, pa će subjektivni osećaj biti da je mnogo hladnije. Na planinama se očekuje ispod -10°C.

Na putevima južnije od Beograda, Save i Dunava tokom noći i nedelje očekuje se zbog snega zadržavanje pokrivača od 1 do 5 cm, na planinama i preko 10 cm, a postojaće opasnost i od leda, dok se zbog jakog i olujnog vetra očekuju mećava i snežni nanosi i smetovi, naročito na putevima u brdsko-planinskim predelima, pri čemu će vidljivosrt biti veoma smanjena.

Na svim  putnim pravcima biće obavezna zimska oprema, a bez preke potrebe ne preporučuje se kretanje na put.

Od drugog dana vikenda očekuje se ledeni dani, uz prestanak padavina do kraja dana i u ostalim predelima Srbije, pa će sledeće sedmice biti suvo, uz jake jutarnje mrazove. Postepeni porast temperature očekuje se u drugoj polovini sedmice.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    5. februar 2023 | 07:28

    Grmljavina u februaru kad joj vreme nije uvek je u istoriji srpskog naroda oznacavala ozbiljna dogadjanja koje nas ocekuju u toj godini...secam se grmljavine na Svetog Savu 1995 i te godine pogroma nad Srbima u Hrvatskoj...pa grmljavine 1999 u zimu - bombardovanja...kako god, neka nam je Bog u pomoci...

  • A. P

    5. februar 2023 | 01:58

    Uznemirila se priroda od silnih detonacija, pa presla preko Karpata na balkan sa jakim vetrovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA