Gljiva koja je lečila ratnike Džingis Kana uzgaja se u Srbiji: Darko iz Bajine Bašte odlučio da gaji kombuhu
Lekovi iz prirode neretko se u praksu dokažu kao izuzetni u lečenju mnogih bolesti, ali i kao jako dobri za preventivu. Osim domaćih biljaka kao jako efikasna pokazala se japanska gljiva kombuha. Smatra se da je to eliksir za mladost i dugovečnost, pa i ne treba da čudi zašto su žene sa dalekog istoka mladolike i vitalne. Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti. Pročitavši sva njena lekovita svojstva Darko Radovanović iz Bajine Bašte odlučio je da ovaj lek iz prirode proizvede sam i u tome je uspeo.
- Kupio sam jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja sam pronašao na internetu. Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa - rekao je ovaj Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja. Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama - kaže Darko za RINU.
Ovaj mladić, međutim, uradio je sve kako treba i dobio svoj lekoviti napitak. U njegovu delotvornost uverio se prvo on sam, a zatim porodica i prijatelji, stoga je ova žućkasto prozirna tečnost brzo postala omiljeni alternativni lek.
- Otac je imao problema sa kamenom u žuči, pio je kombuhu i kad je otišao na pregled doktorka mu je rekla da je kamen kao rukom odnešen. U mom kraju se pročulo koliko je ova gljiva delotvorna, tako da sam je mnogima davao na poklon”, kaže Darko.
Ako se ovaj napitak pije redovno, stručnjaci kažu da se mogu sprečiti bolesti arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, snižava šećer i holesterol u krvi.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Da
Odavno se ona gaji po kućama. Ali često se postavljalo pitanje da li neko ima baš pravu, ljudi nisu bili sigurni odakle je nabavljena i šta uopšte gaje. Ako postoji garancija da je to baš kombuha, sigurno je zdrava.
Podelite komentar
Nata
Kombuha u Srbiji postoji vec dugo,moji roditelji su je pili pre 30godina jedne zime zbog lose cirkulacije.I pomogla im je.
Podelite komentar
Eva
Gde moze da se kupi. I moji roditelji su je redovno pili
Podelite komentar