Keruši Dori su žicom "sastrugali" sve četiri šape do kosti: Zverstvo nad psom u Kikindi

 
 
 ≫ 
  • 31

Reč je o rasnom napuštenom psu, starom oko tri godine

Ženka labradora Dora žrtva je zverstva u Kikindi. Kako saznajemo, trogodišnjoj keruši nemilosrdnici su sekli šape. Pojavila se sa ranama, ogoljenim do kosti, a iz Udruženja za zaštitu životinja "Vaska" ističu da je za to najverovatnije korišćena žica.

Kako je predsednica i osnivač udruženja Ivana Bogosav kazala u razgovoru za Telegraf.rs, slučaj im je prijavljen u nedelju veče, a veterinari ocenjuju da se mučenje životinje desilo bar šest dana ranije.

"Nije se pojavljivala pet, šest dana, u vikendici gde povremeno dolazi, gde su je ljudi hranili. Nije vlasnički pas, nije njihov, nije čipovan. Onda se pojavila, jedva je došla u tim ranama i onda su nas, bračni par koji poseduje vikendicu na putu Kikinda - Nakovo, pozvali u pomoć", objašnjava dodajući da je veterinar na licu mesta procenio da je životinja zlostavljana.

Policija je bila na uviđaju, podneta je i prijava i za počiniocima se traga.

"Najverovatnije da je u pitanju bila tanka žica, kojom su pokušali da odseku šape psu. Povrede su vrlo ozbiljne, gangrena je već nastupila. Pričali smo sa stručnjacima čuvene klinike u Beogradu i oni smatraju, bar na osnovu fotografije, da će najverovatnije doći do amputacije sve te četiri nogice, međutim, to je na osnovu slike. Ipak, kada se pas vidi na pregledu, onda će se moći reći i ustanoviti šta dalje", objašnjava dodajući da je pas u međuvremenu prevezen u Novi Sad, te da su poslednje informacije kako ima nade da se tri šape sačuvaju.

Tu u veterinarskoj ambulanti je i zbrinut.

"Mi smo iz Beograda tražili pomoć i mišljenje, a oni će dalje videti gde će voditi psa, gde će biti intervencija i koji će biti ishod. Morali smo da uputimo Doru dalje. Ako ne pronađemo nekog ko može da joj pruži pomoć, da joj plati kompletnu operaciju, protezu, da se brine o njoj do kraja života, zato što je u pitanju teška invalidnost, onda bolje da je uspavamo, tako su nam rekli. Međutim, mi smo se odlučili za prvu soluciju. Na svu sreću smo uspeli da pronađemo nekog ko će da joj pomogne", kaže dodajući da je reč o veterinarki iz Novog Sada.

Objašnjava da će se psu tražiti udomitelj tek u času kada "stane na noge", makar to bile proteze.


"To mora biti provereno lice. Tu moramo biti oprezni svi maksimalno, zato što njoj zaista treba pažnja i angažovanje osobe koja je udomi, do kraja njenog života", navodi Bogosav.

Objašnjava i da je reč o napuštenom, iako rasnom psu.

"Mi se ovde u Kikindi svakodnevno suočavmo sa problemom i mešanaca i rasnih pasa, na ulicama imate i bigle i rotvajlere i labradrore... Svih rasa, pse sa pedigreom. Ne mora da znači da ih puštaju samo građani Kikinde, već da su dotle stigli. Ko zna odakle su došli", navodi sa čim se susreću.

Iako je ovaj slučaj podsetio na zlostavljanje keruše Mile u Beogradu još u aprilu 2010. godine, a o čijoj smo smrti nedavno pisali, sagovornica nas podseća na još jedan slučaj mučenja životinja.

"Naše udruženje je dobilo ime po psu, mešancu pulina, koji je nađen u džaku, zlostavljan na najsuroviji način u Kikindi, na Plavoj banji. Međutim, naše udruženje tad još nije postojalo, pa je drugo udruženje preuzelo psa, koji je i dan-danas živ. Mislili smo da se neće izvući. To nas je podstaklo da krenemo da se borimo za životinje koje su napuštene i zlostavljane. Pronađena je na Vaskrs, pa smo joj dali ime Vaska. Žicom okrvavljena u džaku, jedva je disala", navodi.

Video: Zarobljena u požaru: Akcija spašavanja keruše Lune

(Telegraf.rs)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    24. januar 2023 | 17:02

    Koji idioti od ljudi, prosto da ne poverujes da ima takvih psihopata. Kad bi samo moglo da im se vrati tako istom merom kao i ovoj kuci jadnoj.

  • Z

    24. januar 2023 | 18:35

    Bol koju je istrpela...secenje na zivo.. Strah i zbunjenost zbog cega joj to rade, sta je skrivila, a dobra je kuca💔. Neka gore u paklu psihopate. Fuj!

  • Anja

    24. januar 2023 | 18:33

    Molim vas ukoliko postoji mogucnost da se pas spasi i ne uspava,voljna sam donirati odredjenu sumu novca za veterinara i proteze. Molim udruzenje ili nekog ko ima kontakt kome mogu da se obratim da ga ostavi u komentaru. A onom ko je ovo uradio zelim najgoru patnju i muku u zivotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA