Bojanu je granata u ratu oštetila pluća: Bez struje i sa 10 hiljada mesečno živi sa majkom koja boluje od raka

 
 ≫ 
  • 49

Nišlije su pokrenule inicijativu da Bojanu Jovančiću i njegovoj majci koja boluje od raka pomognu uplaćivanjem novca na dinarski račun, kako bi što pre mogli da krenu sa lečenjem, ali i imali za najosnovnije potrebe

Ratnom vojnom inavlidu, Bojanu Jovančiću, je granata 2001. godine na ratištu oštetila pluća, a zbog lečenja koje naziva pogrešnim dobio je trombofiliju. Danas sa preko 70 odsto telesnog oštećenja i 10.000 dinara mesečno živi sa bolesnom majkom, a od 2018. godine je bez struje. Građani Niša pokrenuli su humanitarnu akciju da se pomognu Bojanu.

Nišlije su pokrenule inicijativu da Bojanu Jovančiću i njegovoj majci koja boluje od raka pomognu uplaćivanjem novca na dinarski račun, kako bi što pre mogli da krenu sa lečenjem, ali i imali za najosnovnije potrebe, prenose Južne Vesti.

Zbog povrede koju je doživeo na ratištu i koja nije sanirana na vreme, stvorila mu se trombofilija, koja izaziva stalno zgrušavanje krvi, te je zbog toga 2008. godine bio u komi.

- Tada su se u centralnoj veni u stomaku sudarila dva tromba i tada mi je skoro sva krv iscurela. Rekli su mi da sam imao samo jedan odsto šanse da preživim. Bol u stomaku najgora bol koju čovek može da doživi, međutim, najgori osećaj koji sam proživljavao jeste "smrt od žeđi" jer preko dva meseca nisam smeo kap tečnosti da popijem - rekao je Bojan.

"Ništa nisam osetio od naleta adrenalina"

Granata koja je eksplodirala odbacila je veliki kamen koji ga je pogodio u predelu lopatica na leđima, a od udarca koji je dobio, Bojan kaže da se stvorio tromb i da mu je trebalo sedam godina da izazove sve probleme

- Ja sam ranjen na Prokletijama na tromeđi kod makedonske granice, o kojoj retko ko govori, a tamo je mnogo mladih momaka stradalo. Ni danas ne znam odakle je granata pukla, nismo je čuli, počelo je da leti kamenje, a jedan veliki me je pogodio. Ništa nisam osetio od naleta adrenalina već sam počeo da trčim i da dozivam ljude da krenu ka jednom magacinu. Tek nakon pola sata počeo sam da osećam bol. Dobio sam udarac u predelu lopatica na leđima i imao sam dva naprsla rebra, takav sam ostao do kraja rata. Pljuneš krv i nastaviš dalje - rekao je niški borac.

Zbog neuknjiženog stana ostao je bez struje

Kako Bojan tvrdi poslednjih 10 godina desna noga mu je ispunjena trombotičnim masama, a poslednjih 5 godina u stanu u kojem živi nema struje.

- Kada su menjali strujomer, rečeno nam je da će za nekoliko sati biti postavljen novi, međutim, mi od tada nemamo struju, a rekli su da je to zbog toga što stan nije legalizovan. Kada sam predao dokumenta za uknjiženje stana, rečeno mi je da je moj zahtev poslat za Beograd zato što je Niš bio u štrajku. Iz Beograda su mi rekli da ne mogu da prihvate moj zahtev jer to ne spada u njihov domen rada i da to moraju u Nišu da reše - rekao je Jovančić i dodao da to nije još rešeno.

Iako smatra da živi zaboravljen u "srednjovekovnim uslovima", da može da vrati vreme Bojan kaže da bi ponovo obukao uniformu.

- Na ratištu sam proveo 120 dana i da mogu da vratim vreme, opet bih obukao uniformu. Moji su dedovi svi bili nagrađivani oficiri, moj deda ima 4 ordena za hrabrost. Mi smo se svi borili za našu istoriju - zaključio je Bojan.

Novac za niškog borca Bojana Jovančića moguće je uplatiti na dinarski račun 200 124455049 97 ili post netom na broj telefona 0621755236.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    12. januar 2023 | 16:31

    Evo vam ratni heroj i kako je završio, pa se vi busajte i pozivajte u rat za odbranu majčice zemlje..majčica zemlja mu se baš lepo odužila, zaboga ni struju nema.

  • Rambo

    12. januar 2023 | 16:35

    A gde je DRŽAVA da pomogne po stoti put se pitam?

  • Zeljko

    12. januar 2023 | 16:35

    Bitno da se naoruzavamo ,prizivamo neke opet odbrane da bi nam posle heroji ovako ziveli ili bili u kazamatima po svetu zaboravljeni....vrhovni komadante,veliki vodjo kako te nije sramota da nemas spisak ranjenika invalida kojima da isplacuje vojna penzija a ne socijala,kuce da im gradite ...ocekujete ds narod im pomogne sa milostinjom da ih dodatno ponizite..e moj vrhovni komadante, veliki vodjo ....SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA