Aleksandrovac svima može da održi lekciju humanosti: Čak 20 hraniteljskih porodica podiže tuđu decu kao svoju

 
  • 1

Jasmina želi da što više sarađuje sa biološkim roditeljima mališana

Na području opštine Nova Crnja je Aleksandrovo, selo nadaleko poznato po meštanima koji se generacijama bave jednim od najhumanijih poziva – pružanjem smeštaja deci bez roditeljskog staranja, odnosno hraniteljstvom, piše Dnevnik

U mestu sa oko 2.000 stanovnika, u ovom momentu oko dvadeset porodica pruža dom za četrdesetak mališana i omladinaca svih uzrasta, od beba do studenata. U selu već dve decenije postoji Udruženje hraniteljica "Malo do sreće - Mića Vlahović", na čijem je čelu Jasmina Naumovski.

Kroz dom porodice Naumovski do sada je prošlo jedanaestoro mališana. Sada ih je četvoro - jedna devojčica, učenica osmog razreda, i trojica mlađih dečaka.

Jasmina i njen suprug imaju i četvoricu svojih sinova, koji su odrasli i žive van Aleksandrova. Za praznike svi se okupljaju čemu se mališani naročito raduju, jer sa braćom stižu i zabava i pokloni.

- U našoj su porodici svi jednaki i tako se moj suprug i ja ponašamo od prvog deteta kom smo pružili dom. Mi smo jedna obična - neobična porodica, koja ima ritam života kao i svaka druga. Buđenje, doručak, škola, igra, učenje, praznici, problemi, sreća, radost… Baš sad za praznike pronašli su paketiće koje im je Deda Mraz ostavio na terasi, i njihovoj sreći nije bilo kraja - priča Jasmina Naumovski.

U domu Naumovskih kada sve je bilo u duhu priprema za praznike.

- Sad su svi na raspustu, pa je opšta gužva od jutra do mraka. Ovo je doba godine kada jedva čekamo da se svi okupimo i zajedno proslavimo. U stvari, mi živimo kao sve obične porodice u kojima ima ljubavi, sreće, podrške i zahvalnosti - dodaje Naumovski.

Aleksandrovo ima dugu tradiciju hraniteljstva i, prema Jasminim rečima, baš su skoro dve porodice dobile sertifikat i očekuju mališane.

- Ko nema emocija, ne treba ni da pokuša da bude hranitelj. Potrebni su velika ljubav i posvećenost da izvedete decu na pravi put. Ostala sam u kontaktu sa svom decom koja su bila smeštena kod nas. Ponosna sam na to da je jedan od dečaka, koji je bio kod nas, vraćen u svoju biološku porodicu i da su neki od njih zasnovali svoje porodice. Praznici su posebno emotivni. I za one mališane koji se tada viđaju sa svojim biološkim roditeljima, ali i za one koji ih žele, a nemaju kontakt sa njima. Moj cilj je da što je više moguće sarađujem sa biološkim roditeljima. Iako oni trenutno nisu u mogućnosti da podižu svoje dete, želja mi je da učestvuju u njegovom odrastanju - navodi Jasmina.

Ona ističe da je selo idealno za smeštaj mališana bez roditeljskog staranja.

- Mi imamo veliko dvorište, što je za njih sloboda. Tu su bicikli, skejtovi, igra… Selo je mirno, prijateljsko. Znamo gde su, s kim se druže, gde će izaći. Mnogo je lakše i slobodnije nego u gradu - objašnjava Jasmina.

Naglašava i da udruženje ima odličnu saradnju sa Opštinom Nova Crnja i Centrom za socijalni rad.

- Kad god nam je nešto potrebno, vrata institucija su otvorena za nas. Mi se trudimo da ne tražimo previše, ali kad god nam je pomoć potrebna, možemo da je očekujemo - ističe Jasmina Naumovski.

Video: Porodica sa petoro svoje dece usvojilo još sedmoro: Njihova srca su puna

(Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kragujevčanin

    4. januar 2023 | 01:02

    To smo sve videli u filmu "Otac" koji je radjen po istinitom dogadjaju... To je unosan posao počevši od onog koji odlučuje do oboda ko kupuje hleb za tu decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA