Sprovodi zakon na ulici i stadionu: Policajac, sudija i oficir za bezbednost FIFA analizirao završeni Mundijal

 
 
  • 4

Vlado Glođović, nadaleko poznat policijski načelnik po svojim humanim akcijama u Vrbasu, 2022. godine je prošao obuku i od tada je FIFA oficir za bezbednost

On je policajac, sudija i oficir za bezbednost FIFA. U policijskoj profesiji primenjuje Ustav i Zakon a na fudbalskom terenu Fudbalski zakon a to su Pravila fudbalske igre. Kaže da građani u svakodevnom životu, kao i igrači na terenu očekuju isti tretman, ista prava, a to se postiže ako striktno poštujete akte po kojima postupate i sudite.

Vlado Glođović, nadaleko poznat policijski načelnik po svojim humanim akcijama u Vrbasu, prošle godine je prošao obuku i od tada se nalazi na listi FIFA oficira za bezbednost. Počeo je kao golman, zatim postao sudija, ali je pre svega pripadnik policije.

U razgovoru za Telegraf.rs pričao nam je kako kombinuje oba posla, a iskoristili smo priliku i da analiziramo tek završeno Svetsko prvenstvo u Kataru.

- Nakon završene Više škole unutrašnjih poslova i Fakulteta za bezbednost godine 2001. Započinjem radni odnos u policijskoj stanici u Vrbasu na mestu operativnog radnika na poslovima suzbijanja opšteg kriminaliteta. Godine 2015. bivam raspoređen na mesto načelnika policijske stanice u Vrbasu. Policijski posao je nešto što me je uvek privlačilo, delom i zbog toga što je moj stariji brat nekih 7 godine pre mene započeo radni odnos u policiji. Policijski posao poistovećujem sa pozivom fudbalskog sudije jer na jednom i drugom terenu se trudite da budete pravični. U policijskoj profesiji primenjujete Ustav i Zakon a na fudbalskom terenu Fudbalski zakon a to su Pravila fudbalske igre. Građani u svakodevnom životu kao i igrači na terenu očekuju isti tretman, ista prava, to postižete ako striktno poštujete akte po kojima postupate i sudite - priča Glođović za Telegraf.rs.

Golman je bio u mlađim kategorijama. Iskreno kaže, ne zbog velikog talenta.

- Već, kako to obično biva, ako nemate talenat za fudbalera, stajete među stative. Vrlo brzo na nagovor Miroslava Radomana našeg poznatog sudije iz Vrbasa krećem u sudijske vode nekako paralelno sa mojim poznatijim sugrađaninom Miloradem Mažićem. Teško je odvojiti ove dve ljubavi, sport i policijski posao. Ono što mogu da kažem je da sam srećan čovek jer se bavim poslovima koje volim. Od 2017. godine sam angažovan kao UEFA Oficir za bezbednost za utakmice visokog bezbednosnog rizika. Od ove godine sam prosao obuku i nalazim se i na listi FIFA oficira za bezbednost. Posao oficira za bezbednost mi je dao jednu još veću dimenziju a to je da ostanem evo već gotovo 30 godina u sportu i da u jednoj profesiji spojim sferu bezbednosti sa fudbalom - kaže on za naš portal.

Da bi ispunio obaveze policijskog posla i obaveze prema UEFA, potrebno je da koriguje svoje slobodno vreme.

- Tačnije, jako ga malo imam. Na žalost da bi ispunio zadatke u Evropskim takmičenjima često koristim dane od godišnjih odmora ali moram napomenuti da imam veliko razumevanje i podršku starešina i rukovodstva MUP-a kao i podršku Sindikata Srpske policije čiji sam član. Bez ovakve podrške od strane kolega iz MUP-a teško da bih mogao da se odazovem svim zadacima koji pred mene stavlja UEFA - iskren je naš sagovornik.

Sudija je postao davne 1994. godine. Tokom deset godina karijere u Super ligi Srbije, sam je sudio oko 180 mečeva od kojih izdvaja Finale Kupa između Čukaričkog i Partizana i jubilarni 150. Derbi.

- Na internacionalnoj sceni sam se zadržao 7 godina i sudio oko 40 mečeva posebno ponosan na godinu dana provedenih u timu sa Miloradom - kaže Glođović za Telegraf.rs.

Objašnjava nam da funkcija Oficira za bebednost podrazumeva ulogu nekoga ko je od strane UEFA angažovan na onim utakmicama koje nose određenu dozu bezbednosnog rizika a to je oko 25 odsto mečeva.

- Uloga Oficira za bezbednost podrazumeva koordinaciju između svih bezbednosnih službi zemlje domaćina i bezbednosnih predstavnika klubova koji igraju, u cilju prepoznavanja svih bezbednosnih rizika koje očekujemo na meču i dogovora oko postupanja kako bi uspeli da predupredimo potencijalne rizike. Uloga podrazumeva i primenu mera koje je propisala UEFA, kao i dokumentovanje negativnih pojava ako ih je bilo na utakmici. Najčešći rizici se odnose na potencijalne sukobe između navijača dva kluba, upotrebu pirotehničkih sredstava i sve druge oblike ugrožavanja kako aktera utakmice tako i gledalaca.

- Od 2017. godine sam bio angazovan na više od 70 utakmica svih Evropskih takmičenja u organizaciji UEFA. Angažovan sam bio na nekoliko bitnih utakmica i jednom velikom takmičenju. Kao oficir za bezbenost na Finalnoj utakmici Lige šampiona odigrane u Madridu između Liverpula i Totehema, zatim na sledeća dva Finala lige Evrope i to 2021. U Gdanjsku Viljareala i Mančester Junajteda i u Sevilji 2021. Između Ajntrahta i Rendžersa. Godine 2021. sam bio angažovan kao oficir za bezbednost za svih 7 utakmica koji su se igrale u Sankt Petersburgu za vreme Evropskog prvenstva EURO 2020.

Jedno od zanimljivih finala na SP u Kataru

Naravno, pratio je Svetsko prvenstvo u fudbalu prošle godine. Na pitanje da li su Argentinci zaista prvaci, kaže da je "Mesi podigao “Boginju”, postao besmrtan i bez sumnje odneo titulu Argentini zasluženo.

- Pogledao sam većinu utakmica, sa posebnom pažnjom ispratio finalnu utakmicu između Francuske i Argentine. Prvo želim da istaknem da je po meni jedno od zanimljivijih finala koja sam gledao. Posebno moram istaći da sam oduševljen suđenjem kolege Marčinjaka i njegovog tima za koga mogu reći da je jedno od najkvalitetnijih odsuđenih utakmica ovog nivoa težine koju sam imao priliku da gledam. U dobu moderne primene VAR sistema on je sa svojim timom pobedio tehniku. Doneo je sve bitne odluke na prvi pogled i osećaj, bez zastoja i kalkulacije bez podrške VAR-a. Naročito me oduševila odluka u kojoj je bez zadrške dosudio indirektan udarac u 87. minutu procenio da je reč o simuliranju kod pada Tirama. U finalu Svetskog prvenstva doneti 4 odluke 83 kaznena i jedno simuliranje kod aktivnih rezultata samostalno i bez zadrške, veliki respekt . Ovaj Poljak, sa kojim sam se nekoliko puta sretao tokom mojih misija u inostranstvu, je ispisao stranicu istorije - kaže Glođović.

Komentarišući meč Srbije i Švajcarske, otkrio nam je svoje mišljenje u vezi sa spornom situacijom u kaznenom prostoru, odnosno da li je bio penal za Srbiju i faul nad Mitrovićem:

- Mišljenja sam da nije bilo elemenata za dosuđivanje kaznenog udarca.

Smatra da je sveukupno suđenje na Mundijali bilo kvalitetno.

- S obzirom na to da sudije dolaze sa 6 različitih asocijacija koje čine FIFA, kao uvek do sada, mogli smo da vidimo različite škole suđenja. Kako god, mišljenja sam da su Evropske sudije ovog puta bile zaista kvalitetne, u prilog tome dolazi i činjenica da je Kolina odao priznanje Poljaku Marčinjaku koji je sudio Finalnu utakmicu i sa svojim sjajnim timom i fantastičnim suđenjem ostavio poslednji utisak na ponos svih svojih kolega. Pored fantastičnog suđenja u finalu ovaj WC će sigurno u sudijskoj istoriji biti posebno zapamćen jer je prvi put otkako se igraju svetska prvenstva, a tome ima više od 90 godina, utakmicu će sudio kompletan ženski sudijski tim. Prvi put otkako se igraju svetska prvenstva, a tome ima više od 90 godina, utakmicu će suditi kompletan ženski sudijski tim. Stefani Frapar je bila glavni sudija na utakmici Kostarike i Nemačke gde se dobro snašla u ovoj izazovnoj utakmici - objašnjava naš sagovornik.

Mesi ili Mbape

Na pitanje da li je saglasan sa tim da se sada svi prekidi uredno broje i da na kraju, što je postala normalnost, dobija po osam, devet, pa čak i 10 minuta nadoknade, kaže da je intencija da se nadoknadi izgubljeno vreme i dobije više efektivne igre:

- Ako se ne varam, mislim da sam negde pročitao podatak, da je na WC dodatno se igralo čitavih 563 minuta, gotovo 9 sati. Jos od WC u Rusiji počelo se sa tačnim računanjem izgubljenog vremena. Intencija je da se nadoknadi vreme koje je izgubljeno i da se dobije više efektivne igre. Računajte da se dosta vremena gubi sada VAR situacijama, povredama, proslavama igrača. Zamislite utakmicu gde imate nekoliko povreda,izmena, proslava pogodaka od 30-60 sekundi ralno gubite 20 tak minuta meča, radi fudbalskih konzumenata i davanju šanse klubu koji gubi ovo je postala primeljiva realnost.

Ako bih vas pitala Mesi ili Mbape, koga biste izabrali i zbog čega?

- Rekao bih Mesi, međutim, jako je teško porediti ova dva igrača, jednog u vrhuncu i zalasku karijere (35 godina) i jednog koji pred sobom ima bar još 10 godina vrhunske karijere a ukupno 11 godina mlađeg. Da bi ih poredili potrebno je porediti Mesija u godinama Mbapea. Ako bih trebao u par reči da definišem zašto Mesi u odnosu na sve, pa čak i Mbapea, to je po prirodnom talent koji poseduje a koji mu daje prirodne sposobnosti igrača poput onih koje smo gledali dok smo bili klinci - zaključuje Glođović.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Turske o unapređenju saradnje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovazem

    1. januar 2023 | 11:10

    Tolika odsustva sa posla kada sudi ne mogu se na zakonit način ostvariti. Znači fiktivno se vodi u evidencijama da radi ili je trećinu godine na bolovanju i tako već 21 godinu!

  • Džek

    1. januar 2023 | 12:05

    Jel to onaj fudbalski sudija što je gurao mezimicu

  • Realno

    1. januar 2023 | 11:39

    Je da niko javno ne sme da keze da je sudjenje sprdja,zasto su portugalu sudili argentinci,zasto onda Mazic nije sudio finale pre 4 godine i mnogo toga. Fudbal je smesan postao sa varom i svim ostalim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA