Meštani čačanskog naselja žive pored groblja, godinama slušaju leleke: Stigla vest koja će im promeniti živote

 
  • 1

Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Čačak koje je i zaduženo za upravljanje i održavanje Gradskog groblja napravilo je plan delovanja za rešenje situacije u kojoj su se Petrovići našli

Stanovnici čačanskog naselja Spomen park čija dvorišta se graniče sa Gradskim grobljem na proleće bi trebalo da reše ovaj višedecenijski problem.

Iako su im razne garniture vlasti od 1997. godine obećavale da će ih iseliti sa datog prostora i imovinu isplatiti kako bi se mogli skućiti na nekom drugom mestu i u nekom normalnom komšiluku, sva su obećanja do sada padala u vodu.

Ipak, kako sami kažu, sada su sigurni da će jednom za svagda promeniti svoju adresu.

"Primio nas je gradonačelnik Milun Todorović i dogovorili smo se da će se u aprilu situacija rešiti. Rekao je da će nas iseliti, imovinu popisati”, kaže Aleksandar Petrović, koji živi pored samog groblja.

Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Čačak koje je i zaduženo za upravljanje i održavanje Gradskog groblja napravilo je plan delovanja za rešenje situacije u kojoj su se Petrovići našli.

"Planskim aktom i Generalnim urabinstičkim planom je utvrđeno da će doći do spajanja Lozničkog i Gradskog groblja, a na zemlji na kojoj se nalaze kuće Petrovića biće urađena parcelacija i biće izvlašćene od grada. Naredne godine, početkom prolaće, grad će staviti tačku na ovaj problem”, kazao je Dejan Ćosić, direktor JKP „Gradsko zelenilo”.

Kako se samo groblje širilo, došlo je do kuća porodice Petrović koje su na tom mestu napravljene pre više od 50 godina, kada je groblje bilo udaljeno više od jednog kilometra. Novim proširenjem groblja obuhvaćena su i njihova imanja, pa se konačno nazire i rešenje njihovog stambenog pitanja.

"Što se kaže doteralo cara do duvara i ne može više. Groblje je bilo pet metara udaljeno od kuće sa jedne strane. Novim proširenjem sa druge strane prići će kući na, otprilike dva metra. Razumem ja mora da se širi groblje, nema gde, nema kuda na drugu stranu", kaže Aleksandar Petrović, jedan od poslednjih koji su ostali na svom ognjištu, pored kojeg se nalazi grobolje sa više od 30.000 grobnica.

Pored samog groblja koje im se praktično nalazi ispod prozora problem stvaraju i svakodnevne sahrane i povorke koje prolaze jedinom saobraćajnicom koja vodi do kuća Petrovića.

Nekada to je bio deo Ulice Miloša Obilića, a danas je to samo ulica koji deli stari od novog dela Gradskog groblja.

"Ovde ima i male dece koja idu u vrtić i svakodnevno prolaze kroz groblje. Moja deca su mala, ali iako ne živimo ovde svakodnevno dolazimo i moramo kroz groblje”, kaže Dragana Majstorović čiji roditelji dele među sa Gradskim grobljem.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA