"Vlasnik restorana mi je dao otkaz jer imam dijabetes. Ali, ima i on": Neverovatna ispovest beogradskog kuvara
Ovaj posao se radi samo ako ga volite, ineče ne ide, jer hrana se sprema s ljubavlju, i vi ste ono što ljudima iznesete na tanjiru, priča ovaj iskusni kuvar
Kulinarstvo za sve ljude koji se njime bave, nije samo puko pravljenje hrane, već stvaranje umetnosti. Slavko Stijaković (35) iz Obrenovca jedan je od istinskih umetnika u ovom poslu, ali je imao tu nesreću da isti izgubi i to, ni manje ni više, nego zbog svoje bolesti - dijabetesa.
Slavko je dijabetičar, koristi insulin i pumpicu koja mu je zakačena za telo i meri nivo šećera u krvi. Kada se zaposlio u jednom restoranu, nije ni sanjao da će dobiti otkaz upravo zbog bolesti.
- Zaposlio sam se u restoranu, i znate kako, u ovom poslu su uslovi rada malo lošiji, jer nas uvek ima malo i idemo iz smene u smenu. Ja sam zbog prirode moje bolesti sprečen da neke stvari radim na taj način, na primer da idem iz noćne smene u dnevnu. To je zasmetalo poslodavcu, koji inače takođe ima dijabetes, i dao mi je otkaz. To mi je scena koju nikada neću zaboraviti - priseća se Slavko.
Ipak, ova priča nije ona nad kojom se žali. Slavko nije odustao i želi da njegov primer bude motivacija i drugim bolesnim ljudima.
Kako za naš portal priča, pre svega je važno da svoj posao volite, a ostalo dođe vremenom.
- Ja sam počeo da se bavim kuvarstvom 2010. godine sasvim slučajno. Nisam planirao da budem kuvar, ali se tako zadesilo. Iskreno, nisam imao neke planove, uvek mi je samo bilo bitno da radim i da imam novca za noramalan život. Pošten rad i zarada, to mi je bio motiv - počinje Slavko.
U krugove ugostiteljstva, uveo ga je brat koji ga je zaposlio u poznatom restoranu brze hrene.
- Pozvao me je i ponudio posao, ja sam prihvatio. To je bio početak, tako da sam radio neke lakše stvari, poput friteze, salata i tako, nešto što svako zna.
Najteže mu u kuvarstvo pada samo jedna stvar.
- Znate kako, ja ovaj posao volim, ali mi je i danas jako teško kada moram da spremim pijacu, to vam je ono, kada vam stigne povrće i voće za osam frižidera, a vi imate samo jedan namenjen za to. Provera mesa, količine mesa, rokova, sve je to jako naporno, a onda dođe onaj lepši deo priprema svega za početak smene, i to je naporno, ali kada volite ono što radite, sve vam olako pada - priča Stijaković kroz osmeh.
Gosti restorana neretko imaju "čudne" zahteve.
- Što se tiče ljudi i tih nekih momenata kada žele nešto, jeste kada dođu ljudi koji su vegani ili vegeterijanci. Ja lično jedem meso i sve proizvode životinjskog porekla, ali njima je iskreno teže, jer mnogo manje lokala ima koji se bave tom kuhinjom. Dešava se da nam ljudi traže da izbacimo neki sastojak ili dodamo, i ne shvataju da neki put ne možemo to da uradimo, jer su to pravila kuće - priča nam kuvar.
Pored velike ljubavi koju gaji prema ovom poslu, Slavko oktiva i kao se živi od ugostiteljstva.
- Moram da kažem da su plate bile solidne, kako gde, ali je korona mnogo toga upropsatila. Takođe, moram da napomenem da je u poslednjih godinu dana situacija povoljnija, što se tiče finansija, jer su plate počele da se povećavaju, naravno i to može uvek bolje, ali za sada neka bude da je solidno. Ugostitelji se redovno žale da nema radnika, ali istina je da pojedini ne žele da daju normalne plate, a i ljude ubija to što počnu da rade i nakon nekoliko meseci dođe radnik koji ima istu platu kao i oni, to nije fer, ali poslodavce to ne zanima, a kada ljudi daju otkaz shvate šta su uradili, i naravni opet isto ponove.
Srbija, Malta, Srbija
- Bio sam jedno vreme na Malti sa svojom ženom koja je inače kuvar i našom ćerkom, mogu da kažem da je to iskustvo neprocenjivo za mene, jer sam tamo dosta naučio. Vratio sam se u Srbiju nakon dve godine jer su plate na Malti slične, i leti kada svi odlaze na sezonu negde, moram da kažem da u Srbiji za isto dvanaest sati rada može da se zaradi isti novac, a ovde ste sa svojim ljudima u svojoj državi.
Ima i savet za sve mlade koji žele da se bave ovim poslom.
- Savet za sve mlade, pa znate kako, bitna je želja, volja, upornost i naravno ljubav prema poslu. Ovaj posao se radi samo ako ga volite, inače ne ide, jer hrana se sprema s ljubavlju, i vi ste ono što ljudima iznesete na tanjiru - zaključuje Slavko.
(Telegraf.rs)
Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Baba
Sramota za otkaz,ako ga on nije razumeo koji je isto dijabetičar.Kako će te onda razumeti zdrav gazda?
Podelite komentar
Gojko
Sramota je kako se vecina danasnjih "vlasnika-gazdi" ponasa prema svojim zaposlenima. Sta ces, kapitalizam je to.
Podelite komentar
Kizdra Kizdobranski
Strasna Nepravda prema ovom Kuvaru,ali na drugu stranu to je danas normalno u Srbiji. Pogotovo ako se radi u privatnom sektoru. Dok vuces radis i teglis bez slobodnog dana prekovremeno i sa manjkom personala, onda si najbolji radnik i niko te ne pita jel mozes. A cim se razbolis ili kazes ovako ne moze vise, i trazis neke normalne uslove rada,odmah si na spisku za otkaz.
Podelite komentar