≫ 

Najmanji pejsmejker na svetu ugrađen u Nišu: Spasava živote bez klasine hirurške intervencije

Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske

  • 0
Bolnica, operacija Foto: Shutterstock

Klinika za kardiologiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra danas je izvela prve dve inplantacije minijaturnog pesmejkera bez klasične hirurške intervencije koja je veliki benefit za pacijente kod kojeg je ugradnja klasičnog uređaja za podršku srčanom radu, skopčana sa rizikom. Niški kardiolozi intervenciju su izveli uz asistenciju dr Pšemislava Mitkovskog, predsednika Udruženja kardiologa Poljske koji im je bio edukator za ovaj medicinski zahvat čija je primena u Nišu počela ubrzo nakon što se sa njim krenulo u Kliničkom centru Srbije.

Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju naglasio je da je ovo veliki korak u primeni vrhunskih dostignuća savremene medicine u ovoj ustanovi.

- Prvi put u našem centru se implantira novi tip pesmejkera, mikropesmejker transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza. Radi se o uređaju koji spada u najmanje pesmejkere na svetu koji se implantira direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Postoji određena grupa pacijenata kojoj je zbog rizika koji za njih predstavlja ugradnja klasičnog pesmejkera, potreban ovakav uređaj koji se ugrađuje na manje invenzivan način a ima funkciju koji imaju svi ostali koji se u svetu koriste. To ne znači da će ova vrsta ugradnje postati dominantna ali ono što je jako važno da ti pacijenti koji mogu biti u većem riziku, sada imaju alternativu u vidu novog tehničkog dostignuća – rekao je Kostić.

On je podsetio da je ova zdravstvena ustanova ove godine ugradila 665 pesmejkera što nišku Kliniku za kardiologiju svrstava u veliki regionalni centar.

- Ponosan sam na naše osoblje, zahvalni smo Ministarstvu zdravlja, RFZO i Upravi UKC Niš što su nam omogućili da krenemo sa ovom procedurom . Posebno smo zahvalni profesoru Pšemislavu Mitkovskom koji je ovde došao da nam pruži podršku u edukativnom smislu da otvorimo naš centar i pokažemo da naša klinika prati evropske i svetske tokove kada je u pitanju moderna tehnologija – kazao je Kostić.

Prof Mitkovski je naglasio da operacija koja je urađena u Nišu otvara potpuno novu eru u medicini .

- Ono što je veoma važno je da se u ovom zahvatu koristi mali uređaj, pravi se mali rez unutar femoralne vene i stavlja se mala kapsula pa se na taj način smanjuje rizik za pacijente kod kojih bi klasična operacija bila rizična. To je zahtevna tehnologija, može je sprovoditi samo iskusan tim hirurga. Ovo je dobar dan za niški UKC, i velika stvar za ljude koji se ovde leče – kazao je poljski kardiolog.

Direktor UKC Niš prof dr Zoran Perišić istakao je da je ovaj događaj dokaz da vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra u državi.

- Naš je cilj da pratimo sve ono što se dešava ne samo u Beogradu već i u Evropi i svetu. Procedura koja je danas primenje je ugradnja pesmejkera veštačkog vodiča srčanog ritma transvenskim putem bez hirurškog reza preko femoralne vene. To je mnogo manja trauma za pacijente bez rizika infekcije džepa u koji dolazi pesmejker. Ugrađen je aparat na kojem nema žice, to je uređaj od 0.8 kubika teži manje od dva grama sa podjednakim trajanjem bataerija kao kod klasičnog pesmejkera – opisao je Perišić karakteristike nove medicinske intervencije u niškom UKC.

Najavio je još novina koje će doneti boljitak za više od dva miliona ljudi koji gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Sa zadovoljstvom mogu da najavim da ćemo u naredna tri meseca primeniti i ugradnju veštačke valule bez otvaranja grudnog koša. Za dva dana pustićemo u rad četvrti akcelerator, to su dobre vesti za stanovnike ovog dela Srbije i dokaz da vrhunska medicina ne može biti privilegija samo jednog centra – zaključio je Perišić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA