≫ 

Telo malog Davida stiže u Srbiju: Bolnica u Turskoj nije htela da preda ostatke, pala sumnja na dug za lečenje

Iz bolnice kojoj je uplaćeno 150.000 evra za transplantaciju, koju oboleli dečak nije dočekao, tražili su dodatnih 39.000 evra

  • 18
David Petrović, leukemija, humano Foto: Privatna arhiva

Privatni avion iz Srbije krenuo je za Tursku, odakle će iz bolnice "Medipol" biti dovezeno telo preminulog dečaka Davida Petrovića, koji je prethodno otišao na transplantaciju koštane srži. Avion treba da sleti u Beograd u 17 sati, potvrdio je za Telegraf.rs otac preminulog dečaka, Danijel.

Kako nam je kazao, njime će biti dovezeni još supruga, ćerka i njegov otac, Davidov deda.

Telo dečaka je, podsećamo, bilo zadržano u inostranstvu, zbog navodnog duga, a maleni David, koji je za sobom već imao dve transplantacije, preminuo je 10. decembra.

"Nisu hteli da puste dete za dugovanje od 39.000 evra", potvrdio nam je otac Danijel.

Objašnjava da je na račun bolnice već uplaćeno 150.000 evra, koliko su tražili i koliko se sakupljalo posredstvom dve humanitarne organizacije u Srbiji, te da je novac bio predviđen za transplantaciju, koju dete nije dočekalo. Iz tog razloga predložio je da neiskorišćeni novac bude prebačen na račun fondacije i namenjen za lečenje nekog drugog deteta.

"Mi smo sakupljali. Bolnica je napravila predračun, a Fondacija je dala odobrenje da se novac isplati. Dete je preminulo, transplantacija nije bila urađena, nije bilo ništa. Ja sam rekao fondaciji da sav taj novac koji je ostao bude vraćen njima i da se uplati za neko drugo dete. Posle su nas zvali iz bolnice i rekli: 'Vi ste iskoristili 150.000 evra i dugujete nama još 39.000 evra. Dete ne može da izađe iz bolnice dok se taj iznos ne uplati'", prepričava navodeći kako je saznao da ne samo da nema viška novca, već da su u minusu i da su povratak deteta i njegova sahrana tim minusom uslovljeni.

Kako mu je preneto, i ova loša vest se nadaleko čula, pa pomoć nije morao da traži; oni koji mogu da pomognu zvali su njega.

"Izgleda da je to došlo do ljudi u srpskoj Vladi. Posle je mene zvala naša ambasada u Turskoj i rekli su da te pare sa... Meni su rekli iz ambasade da ne potpisujem da im se uplati ijedan dinar više. Kažu: 'To je neka mućka, nešto su muvali'. Ambasada je tražila dokaze, račune, oni nisu dali nikakav dokaz. Onda je sad privatan avion otišao direktno za Tursku po Davida, moju suprugu, ćerku i oca. Ja sam sad blizu Beograda, idem da ih sačekam, treba da stignu u pet - kaže uz napomenu da je porodica iz Svilajnca.

David Petrović, leukemija, humano Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je dobio uveravanja da će sve biti provereno.

"Meni su rekli iz ambasade da će da bude sve provereno. Ako bude slučajno da je sve u redu, onda će fondacije da uplate novac, a ako se ispostavi da su nešto izmuvali i uzeli više para nego što treba, a oni kažu da jesu...", kaže i ne dovršavajući misao, već na drugoj temi koja mu soli ranu.

"Oni su nas sve slagali. Na početku smo imali jedan dogovor, dok smo stigli tamo bilo je nešto treće".

David je preminuo sa deset godina. U Turskoj je bila i njegova mlađa sestra, koja je trebalo da bude donor koštane srži za transplantaciju, koju dečak nije dočekao.

Video: Nađa Milijančević o gubitku sestre i tragediji koju je proživela: Svake večeri popričam s njom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žalosno

    14. decembar 2022 | 17:14

    Poznanica iz Crne gore imala kancer i sinovi hteli da je vode u Tursku na lečenje a njihovi doktori im rekli da je lečenje tamo prevara, da ne daju džabe novac jer pomoći nema, u kom smislu prevara obećavaju izlečenje iako znaju da nema nade, mnogi su otišli sa nekom nadom i tamo umrli i još nažalost date velike pare jer su im obećali izlečenje, teško samo onom ko je bolestan jer pojedinci kad su u pitanju pare nemaju obzira ni prema kome.

  • milan

    14. decembar 2022 | 17:10

    Pokoj duši dečaku, ali ljudi, zašto svi idete u Tursku, zašto svako dete koje vidim da se leči ide u Tursku, u Italiji i Nemačkoj imate klinike koje iza sebe imaju proverene procedure sa vrhunskim stručnjacima i pouzdanom statistikom o broju uspešnih zahvata za bilo koju opreaciju.

  • Dragan

    14. decembar 2022 | 17:56

    Izgleda nama nije bilo dosta petsto godina pod osmanlijama,kada saljete dete da ga turci lece.I oni ga vrate u kovcegu.Od kada su to turci postali experti u medicini!!!Sta nema klinika na zapadu,nego kod turaka da mu izvade organe.A gde su nasi vrhunski strucnjaci.Nece da operisu sirotinju.Zlo doba u Srbiji!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA