S bebom se nisam povezala: Mama deteta s teškoćama u razvoju o strahoti porođajnog časa, šta se može preduzeti

 
 
  • 0

Na konferenciji o roditeljstvu, koja je okupila roditelje, stručnjake i predstavnike države, govorilo se o urgentnosti zakonskog regulisanja podrške roditeljstvu i načinima da se pomoć učini dostupnom

Ministarstvo za brigu o porodici i domografiju radiće na promociji rodne ravnopravnosti u porodicama, kako bi se očevi osnažili da podele ulogu u odgajanju dece, kazala je resorna ministarka Darija Kisić na danas održanoj šestoj Nacionalnoj konferenciji o ranom razvoju i roditeljstvu, pod nazivom „Navijamo za roditeljstvo“.

Na događaju koji je - u organizaciji Unicefa sa Vladom Republike Srbije - u Beogradu okupio mnoštvo roditelja, Kisić je kazala kako će navedenom cilju doprineti škole roditeljstva.

"Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u odgovoru na izazove populacionog kretanja i u cilju unapređenja kvaliteta života porodice staviće naglasak na politike i mere koje doprinose i promovišu rodnu ravnopravnost u roditeljstvu, kako bismo još više uključili očeve u odgajanje dece. Tome ćemo posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu osnaživanjem očeva kroz škole roditeljstva. Deca imaju srećno i bezbrižno detinstvo ukoliko su njihovi roditelji srećni i ukoliko odrasta u takvom okruženju", kazala je ministarka Kisić pozivajući društvo da za porodicu ima vremena i da joj vrati ugled kakav je, dodaje, imala.

O tome da će se preduzeti i zakonske mere za to da se roditeljstvo olakša i da se pomoć roditeljima učini dostupnijom, rekao je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

"U narednom periodu ćemo se zaista truditi da savetovališta zaista dođu do svakog građanina, kako u većim sredinama, tako i u ruralnim. To ćemo postići promenom podzakonskih akata, tako da će svakom roditelju biti dostupna bilo koja vrsta pomoći u podizanju dece", kazao je Stefoski dodajući da je na listi prioriteta u istom cilju ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu.

"Potrebna podrška države od časa rođenja"

Na događaju se obratila i jedna mama, Nikolina Radosavljević, iz ličnog iskustva obrazlažući potrebu da se pitanju roditeljstva pristupi zakonskim putem i bez odlaganja.

Predstavljajući se rekla je da odgaja dvojicu sinova, te da jedan od njih ima Daunov sindrom.

"Dakle, poteškoće u razvoju", dodala je, odatle navodeći da je posebno osetljivoj kategoriji roditelja, mamama i tatama čija deca imaju poteškoće u razvoju, potrebna podrška države i stručnjaka potrebna od samog časa rođenja deteta.

Tada je, seća se, bila suočena sa mnogim pitanjima i sa "negativnom pričom" o tome šta sve njeno dete sutra neće moći.

"Niko ne može da uči iz negativnog isustva. Učimo iz pozitivnog i tako se razvijamo. U negativnom iskustvu se zaglavite", kazala je dodajući ovim rečima i opis tadašnjeg sećaja da tone.

Danas je, kaže, majka sa osmehom na licu, i u emotivnim trenucima poput ovog u kom deli svoje teško iskustvo.

Sa detetom, čija joj je bolest nanela bol, povezala ju je lekarka, fizijatar po struci.

"Verujte mi, kada dobijete dete sa poteškoćama u razvoju, ne mogu da kažem da ste baš vezani za njega onako kako su vam rekli: 'Znate, mama, vezaćete se za dete odmah kad ga ugledate'. Mislim da to nije realno ni kada dobijete dete zdravog razvoja, ali kada je dete sa poteškoćama, onda je tu samo gomila pitanja. Nema tu baš neke povezanosti, postoje samo strahovi i veliki bol", ispričala je.

"Dete se ne podiže u izolaciji, potrebna je zajednica"

Okupljenima su se obratili i predstavnici Unicefa. Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podelila je svoje materinsko iskustvo, započeto pre 22 godine.

"Mogla sam da računam samo na iskustva svoje majke i svekrve. Potrebna je zajednica da bi se podiglo dete, niko to ne može učiniti u izolaciji", kazala je Kostadinova.

U vezi sa temom govorio je i otac troje dece, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre. On je istakao da Evropska unija pruža podršku roditeljstvu u Srbiji - finansirajući izgradnju Tirošove 2 i premošćavanjem digitalnog jaza u vreme epidemije korone, kada je "škola uvedena u sobe", što je, ocenjuje, bilo izazovno vreme za decu.

Video: Bojana je mama dečaka sa Daunovim sindromom, lekari predlagali da ga ostavi: Nije želela da se preda

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA