Predsednik Nacionalnog saveta Roma: Da sve više budu poreski obveznici, a sve manje korisnici socijalne pomoći

 
 
  • 2

Sve više mladih Roma odlučuje je se da ide putem obrazovanja, koje im predstavlja osnov i za kasnije učestvovanje u procesu kreiranja politika i donošenja odluka

Na konstitutivnoj sednici petog saziva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, nakon potvrđivanja mandata, na funkciju predsednika Saveta izabran je Dalibor Nakić. 

Povodom ponovnog izbora na ovu funkciju, Nakić je za naš portal objasnio je da se položaj Roma u Srbiji poboljšava, najpre kroz mere afirmacije, ali da je ostalo još puno posla.

"Položaj Roma u Republici Srbiji je u konstantnom usponu, znatno je unapređen u odnosu na neku raniju dekadu. Razlog za to su svakako razne afirmativne mere koje su uvedene kako bi se romska zajednica što bolje integrisala. Ključna oblast nam je obrazovanje, upravo su tu i usmerene glavne afirmativne mere koje se odnose na stipendiranje romskih srenjoškolaca i studenata, na njihov upis u studentske i domove učenika, kao i visokoškolske ustanove u Republici Srbiji gde postoji kvota od 1% koja je zagarantovana za upis studenata romske nacionalnosti", naveo je Nakić i dodao:

"Primetan je naredak i u oblasti zapošljavanja. Nama je cilj da što veći broj Roma budu poreski obveznici, tj. da rade i privređuju, da obezbeđuju egzistenciju zahvaljujući svom radu i budu što manje korisnici socijalnih davanja. Mislim da je potencijal romske zajednice još neiskorišćen u pravoj meri i da uz adekvatne mere inkluzije, mi kao romska zajednica možemo dati jedan značajan doprinos ekonomskom napretku i razvoju Srbije. Svakako, što je naša zemlja ekonomski i politički stabilnija jača, to će i položaj Roma u njoj biti bolji. Svakako da još postoje izolovani incidenti tj. primeri diskriminacije nad romskom zajednicom, ali moram reći da je manje takvih pritužbi. To je jedan proces. Naše društvo je napredovalo, postalo je tolerantnije. Romi su vekovima sastavni deo Srbije, uvek smo za integraciju, ali ne i asimilaciju. Želimo da sačuvamo naš jezik i kulturu".

Sve više mladih Roma odlučuje je se da ide putem obrazovanja, koje im predstavlja osnov i za kasnije učestvovanje u procesu kreiranja politika i donošenja odluka.

"Afirmativne mere romskoj deci u velikoj meri olakšavaju školovanje. Kada neka siromašna romska porodica koja prima socijalnu pomoć od 15.000, dobiju stipendiju za člana porodice, to je značajno za njihov oskudni kućni budžet. Sve je veći broj obrazovanih Roma koji su na važnim pozicijama u društvu, koji su odbornici u lokalnim samoupravama, većnici, direktori javnih ustanova, poslanici... Značajno je, dakle, unapređena i ta politička participacija romske zajednice. Takođe, mediji igraju ključnu ulogu i za nas su jako važni. Važno nam je da se popravi slika romske zajednice, posebno u medijima, da se priča i piše o pozitivnim primerima. Među Romima nisu svi siromašni i ugroženi, ima njih jako uspešnih, koji su integrisani i daju doprinos društvu", naveo je Nakić.

Na konstitutivnoj sednici novog saziva Nacionalong saveta romske nacionalne manjine verifikovani mandati 35 članova, od kojih je 34 sa liste "Srbija za Rome, zajedno možemo sve", dok je jedan član sa liste "Za jedinstvo Roma Srbije".

Sednici je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je naglasio je značaj rada nacionalnih saveta za ostvarivanje prava i interesa manjina.

Prema njegovim rečima, namera je da se identiteti nacionalnih manjina održe i da se prošire perspektive za njihov razvoj i integraciju.

"Nastavićemo svoje programe podrške kada su u pitanju nacionalne zajednice, njihovo uključivanje u procese donošenje odluka, podrške u ostvarivanju njihovih legitimnih interesa i manjinskih prava, sa ciljem da se njihov identitet u Srbiji održi. Nastavićemo da komuniciramo sa svim savetima nacionalnih zajednica, kojih je 23 u Republici Srbiji, snažićemo interkulturnu komunikaciju, pružati podršku osnaživanju samih njihovih institucija i raditi nan njihovoj integraciji u društvo", naveo je ministar Žigmanov.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТоХ

    14. decembar 2022 | 16:54

    Нису они никада ни плаћали порез нити ће га икад плаћати,бар у Србији,сигурно гласачко тело и све се уклапа...

  • Zigman

    14. decembar 2022 | 13:22

    Neka ih iz Obrovca vodi u Zenevu i propast Evrope je realna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA