Preminula Latinka Perović

 
 ≫ 
  • 6

Sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ)

Jugoslovenska istoričarka i političarka, Latinka Perović, preminula je danas u Beogradu u 89 godini, prenosi podgorička Pobjeda.

Sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968 do 1972 godine.

Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama. Josip Broz Tito je 1972. godine smjenjuje sa pozicije sekretara iz straha da su njena uvjerenja previše liberalna. Nikada se nakon toga Latinka Perović više nije vratila u politiku. Posvetila se istorijskom istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku istoriju 19. veka, kao i srpsku savremenu istoriju.

Od 1976. do 1998. radila je na Institutu za noviju istoriju Srbije. U svojim tekstovima i studijama o savremenoj Srbiji, često naglašava da Srbija ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    12. decembar 2022 | 19:21

    Ova je bila prijatelj svih srpskih neprijatelja

  • Ђурађ

    12. decembar 2022 | 19:30

    Што већи непријатељ Срба то је имао већу функцију код комуниста, па и ова...

  • Miša

    12. decembar 2022 | 18:04

    Kakva su to zlodela Srbi počinili u bivšoj Jugoslaviji. Svašta. Joooj Bože ko je sve vladao nad nama. Sta smo mi sve preživeli od komunista. Ova žena nikad nije pomenula komunističke zločine nad Srbima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA