Oboleli od multipla skleroze u Šapcu, više ne čekaju u redu: Dele isti tretman kao trudnice, majke sa decom...

 
 
 ≫ 
  • 2

Empatija, razumevanje i podrška mogu da pomognu koliko i lekovi. U to su uvereni u bolnici u Šapcu, i tamošnjem udruženju obolelih od multipla skleroze

Oboleli od multipla skleroze u Šapcu, od pre dva dana imaju isti tretman kao trudnice, majke sa malom decom i osobe sa invaliditetom. Simbolično, od subote, kada je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, oboleli od ove teške, hronične i progresivne bolesti više ne moraju da čekaju u redovima pred šalterima u bolnici "Dr Laza K. Lazarević".

Inicijativu udruženja "MS Šabac" da njihovi članovi imaju prednost kada dođu na pregled kod lekara specijalista usvojilo je rukovodstvo bolnice, pa oboleli od multipla skleroze sada imaju isti tretman kao trudnice, majke sa malom decom i osobe sa invaliditetom

"Mnogo nam znači što više ne moramo da stojimo u redovima i čekamo ispred šaltera. Većina nas je na imuno modularnoj terapiji, zbog čeka ne smemo da budemo izloženi virusima. Sada više nećemo morati da se zadržavamo u redovima sa ostalim pacijentima, već ćemo ćemo uz člansku kartu odmah biti primljeni kod lekara", rekla je Marijana Mandić iz udruženja "MS Šabac"

Pomoćnica direktora Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" primarijus dr Snežana Kovačević ističe da nije bilo dvoumljenja kada je razmatrana inicijativa udruženja.

"Pacijenti koji su oboleli od multiple skleroze često trpe velike tegobe dok čekaju na redovne preglede. Želeli smo da im olakšamo, bar na taj način što će im lekarska služba i redovne kontrole biti dostupnije",  kaže dr Kovačević za Telegraf.rs.

Bolnica u Šapcu je proglašena za jedan od 14 centara u Srbiji gde pacijenti koji se leče od multipla skleroze mogu da dobijaju inovativnu imunomodulatornu terapiju. To je, slažu se i lekari i pacijenti, velika pomoć bolesnicima pošto više ne moraju, kao ranije, da svakog meseca odlaze u Beograd po lekove.

"To mnogo pomaže jer je odlazak u Beograd predstavljao fizički napor i finansijski izdatak i komotnije je kada terapija može da se dobije u našoj bolnici. Nisu nam još uvek dostupni svi lekovi u Šapcu, polako se uvode jedan po jedan i posle Nove godine sve ćemo ovde da dobijamo", rekla je Marijana Mandić.

U oktobru je prvi put 62 obolelih koji su obučeni da lekove sami sebi daju primilo terapiju u bolnici u Šapcu, a od Nove godine u Službi neurologije organizovaće se obuke za nove pacijente.

Osim toga, ekipa lekara i medicinskih sestara je u svakom trenutku na raspolaganju pacijentima u slučaju pogoršanja bolesti ili kada im zatreba pomoć.

Video: Rekla sam sinu: Ne znam kako ću umreti, ali od ove bolesti neću

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRAGANA

    5. decembar 2022 | 09:42

    To je jedana veoma vazna stvar za koju ste se izborili, svaka cast na inicijativi. Bilo bi lepo kada bi to bilo moguce i u Beogradu i ostalim mestima u unutrasnjosti, tako malo je potrebno da ovo drustvo bude humano i pomogne onima kojima je veoma tesko i opasno da provode duze vreme u ambulanti punoj virusa.

  • Bata Boki

    5. decembar 2022 | 10:15

    Svaka cast!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA