U Kataru temperature leti prelaze 50 stepeni: Tokom godine padne kiše kao tokom prosečne oluje u Srbiji

 
 ≫ 
  • 0

Kako se prvenstvo odigrava od danas do kraja novembra i prve dekade decembra, dodaje Đurić, u tom periodu prosečne jutarnje temperature su oko 18, a tokom dana oko 25 stepeni

Katar, zemlja u kojoj leti temperature prelaze 50 stepeni, a ovaj deo godine ima nalik našem junu kada su temperature u pitanju. Ova zemlja ima prosečno samo 8 kišnih dana u toku jedne godine, saopštava meteorolog Đorđe Đurić.

Danas je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ovo je prvi put da se prvenstvo odigrava u ovom delu sveta. Katar je poluostrvo, u srednjem delu Periskog zaliva. Nalazi na jugozapadu Azije na severoistočnom delu Arabijskog poluostrva. Inače, ovaj deo sveta je jedan od najtoplijih na svetu i ima najtoplija leta, pa je zbog toga po prvi put u istoriji prvenstvo pomereno sa leta na ovaj deo godine. Razlog tome jesu ekstremno visoke letnje temperature. Ipak, zbog tog razloga, fudbaliski tereni su zbog kombinacije arhitekture i rashladnih uređaja napravljeni tako da i tokom letnjih meseci bude veoma prijatna temperatura, ali je prvenstvo pomereno iz razloga jer bi boravak ogromnom broju navijača i turista bio veoma ugodan na otvorenom.

Zime su kratke i tople. Jutarnje temperature kreću se od 12 do 16, a maksimalne dnevne od 22 do 26 stepeni i tokom najvećeg perioda je oko 24 stepena u periodu tokom januara i februara. Ipak, i u ovom delu godine temperature mogu preći 30, a najniže se spustiti na 3 stepena na obalnom području Perisjkog zaliva, a čak i ispod nule unutar pustinja, ali sneg na obalnom području nije nikada zabeležen.

- Mart je najugodniji mesec i tada temperature imaju vrednosti oko 18 stepeni ujutro i oko 30 tokom dana, tako da je mart u Kataru kao prosečno leto u Srbiji. Od aprila kreću vreline i temperature se više ne spuštaju tokom dana ispod 30 stepeni, a od maja su oko 40. U periodu od juna do septembra prosečne dnevne temperature su od 40 do 45, a tokom noći uglavnom iznad 30 stepeni. U ovom periodu temperature unutar pustinje su preko 50, dok su na obalnom području prijantije sa vrednostima od 40 do 45 stepeni. Ipak, u ovom periodu godine, iako temperature na obalnom području nisu ekstremno visoke, veoma je visoka vlažnost vazduha, pa subjektivni osećaj može biti i preko 55 stepeni, neretko i dosta više. Vrelina traje do oktobra i tek tokom novembra temperature padaju na oko 30 stepeni - saopštava meteorolog.

Kako se prvenstvo odigrava od danas do kraja novembra i prve dekade decembra, dodaje Đurić, u tom periodu prosečne jutarnje temperature su oko 18, a tokom dana oko 25 stepeni, tako da se ovaj kraj godine odlikuje prijatnim vremenom, koji nalikuje našem junu ili septembru.

Kako se Katar i Doha odlikuju pustinjskom kilomom, dodaje Đorđe, padavima ima ekstremno malo.

- U toku godine ima tek 8 dana sa kišom. Tokom tih dana ukupno padne 70 do 80 milimetara kiše po kvadratnom metru, u obliku pljuskova sa grmljavinom. Dakle, u Kataru u proseku tokom cele godine padne kiša kolika je ovog vikenda pala u Srbiji tokom jedne jače grmljavinske oluje. U proseku najviše kiše padne u februaru i martu i u tom periodu ukupno padne oko 40 milimetra. Od sredine maja do kraja oktobra u Kataru nema kapi kiše, a nekad bez kapi kiše može proći i od marta do novembra. U pustinji ima još manje padavina i to na nivou godine i manje od 50 milimetara - objašnjava.

U ovom delu godine u Kataru ima 2 do 3 kišna dana, uz oko 10 milimetara kiše. Kako Đurić objašnjava, Katar i Dohu u toku godine pogodi desetak pustinskoh oluja, kada olujni severozapadni ili jugozapadani vetrovi podignu ogromne količine peska iz pustinje, a onda grad bude prekriven danima peskom, uz udare vetra i preko 80 kilometara na čas. Iako se Katar odlikuje pustinjskom klimom, ponekada može doći i do jače grmljavinske oluje, tokom koje u jednom danu padne kiše koliko padne za celu godinu, pa nastanu poplave i bujice, jer pustinjsko zemljište je toliko suvo da ne može da primi ogromnu količinu vode. Takvi događaji su retki, ali poslednjih godina sve češći u oblasti Persijskog zaliva, pa se osim Katara na njihovom udaru nađu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, jug Iraka i Irana i delovi Saudijske Arabije i Bahrein. Ukoliko dođe do takvih oluja, one se vezuju uglavnom za zimu ili početak proleća, a ove godine po prvi put otkad se vrše merenja, su olujne kiše i poplave usred leta pogodile Dubaji i delove UAE i Persijskog zaliva.

- Kako se Katar i Doha odlikuju pustinskom klimom sa preko 330 sunčanih dana u godini, tokom godine sunce u proseku sija preko 3500 sati, a vrednosti UV zračenja su od marta do oktobra preko 11. Kada je reč o temperaturi Persijskog zaliva, kupanje je moguće tokom cele godine, ali je voda najhladnija od januara do marta, oko 19 stepeni. Već od aprila temperatura zaliva je preko 23, od maja preko 27, a od juna do oktobra od 30 do 32 i na samom kraju godine oko 23 stepena - objašnjava Đorđe.

Najavljuje da će narednih 10 dana u Kataru i u Dohi biće sunčano i toplo, uz jutarnje temperature oko 20, a tokom dana oko 30 stepeni, dok će temperatura zaliva biti oko 25 stepeni. 

Video: Šašavi navijač Katara zaplesao pred kamerom Telegrafa:Obuzima ga euforija pred otvaranje Mundijala

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA