Deca su jela salatu od maslačka, raspadao sam se na komade: Jovici su na KiM spalili dom, sećanja i danas bole

 
 
  • 7

Prvi autobus koji smo videli, u njega smo i ušli, ali nismo znali da su unutra samo Albanci. Tokom puta, molili smo Boga da najmlađe dete ne progovori

Jovica Todorović iz Obilića na Kosovu i Metohiji, nije ni slutio da će mu se život u trenu preokrenuti. Poginuo mu je rođeni brat koji je iza sebe ostavio dva sina, a potom su krenuli da se nižu nemili događaji.

Godinama se mučio, živeo bez vode, i radio najteže poslove, kako bi deci obezbedio najosnovnije. Danas je ponosni deda, koji kada vidi svoje unuke zaboravi na sve loše stvari koje su mu se desile. 

- Te 1996. godine, tog dana, sve je bilo normalno. Prijatelj koji je iz istog mesta, posle tri prelepe ćerke, dobio je sina. Tokom proslave zbog rođenja deteta, popio je malo više i kolima naleteo na mog brata, udario ga je. Brat mi je na mestu ostao mrtav. Kada sam došao na mesto nesreće, našao sam samo paklu cigareta, to je sve što mi je ostalo od mog brata, i tu je sve počelo - počinje svoju ispovest za Telegraf, Jovica Todorović iz Vrčina pokazujući nam paklicu cigara koju je sačuvao.

Pored svoje troje dece, prihvatio je i dva sina svoga brata. Kako da ih ostavi, kaže. S njima se zajedno borio ne samo za ono osnovno, već i da prežive.

- Svakodnevni problemi koje su nam pravili Albanci naterali su nas da iz naše domovine pobegnemo glavom bez obzira i sačuvamo glave na ramenima. Bio sam prinuđen da donesem najtežu odluku u životu. Da sve napustim - kaže Todorović.

Krenuli su, a nisu znali kuda i gde

- U junu 1999. godine krenuli smo nigde, žena deca i ja, u kući na Kosovu ostali su samo majka i otac. U traktorskoj prikolici sedela su mi deca, moje petoro dece, a pored mene je bila moja žena. Imao sam dvogled, i video sam Albance kako se spuštaju niz brdo i idu ka našim kućama – izbegli smo sigurnu smrt, samo nas je Bog sačuvao - priseća se Jovica dana kada je napustio sve.

Jovicina deca su živela u velikom siromaštvu. Seća se, za ručak su jeli salatu od maslačka. 

- Uputili smo se ka Jagodini, kada smo stigli u privatan smeštaj, deca su mi spavala na drvenim paletama, a za večeru su dobili po par bombona, gledao sam ih u oči s ponosom, da ne bi znali kako mi je, dok sam se ja u sebi kidao na komade. Potom smo otišli u Vrčin, u kojem je stanovala moja sestra. Bili smo kod nje tri meseca, a posle sam iznajmio jednu malu kuću, koja je imala jednu sobu i jednu malu kuhinju. Nismo imali kupatilo, a ni vode, snalazili smo se kako smo znali. Moje petoro dece za ručak je jelo salatu od maslačka. Te dane nikada nećemo zaboraviti - kaže Jovica.

Albanci su mu na njegove oči spalili sve. U trenu je ceo život, rad i trud postao pepeo.

- Na Kosovu su mi ostali otac i bolesna majka, koja je tada bila u bolnici. Morao sam da odem da ih posetim. Kada sam otišao tamo, posle nekoliko dana došli su Albanci. Preko livade sam trčao do kola gde su nas čekali naši kako bi nas prevezli do sigurnog mesta. Na nas su ispalili 90 metaka. Gledao sam ih kako mi pale i ruše kuću - priča on.

Kada su ušli u autobus, i u njemu čuli Albance, samo su molili Boga da najmlađa ćerka ne progovori.

- Moja žena je poreklom iz Makedonije i 2004. godine, kada sam se ja vratio sa ratišta i kada smo se već navikli na život u Vrčinu, odlučili smo da odemo kod njenih da ih posetimo. Tamo smo bili nekoliko dana, i odatle se uputili ka Kosovo, da vidimo ono što je ostalo od naše kuće… Mnogo smo tugovali.

Kada smo stigli u Obilić, posetili smo našu kuću i uputili se ka Beogradu. Prvi autobus koji smo videli, u njega smo i ušli, ali nismo znali da su unutra samo Albanci. Tokom puta, molili smo Boga da najmlađe dete zaspi – mnogo je volela da priča, a plašili smo se… ako bi neko od nas progovorio srpski jezik.

(Telegraf.rs)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Starina Novak

    2. novembar 2022 | 02:44

    Naši ljudi u centralnoj Srbiji, ne mogu da shvate kako je živeti sa šiptarima na Kosovu i Metohiji. I razumljivo je jer njih ne shvataju ni njihovi sunarodnici iz Albanije zato što ne mogu da veruju da su ovi ostali na nivou divljih plemena iz ranog srednjeg veka. Srbi sa Kosova i Metohije, za šiptare su “škije” (pogrdan naziv za Srbe) a za svoju braću u Srbiji su “šiptari”. A u stvari su heroji koji trpe teror na dnevnoj bazi. Selo Suvi Do, svakodnevno ima probleme koje im prave šiptari. Presreću Srbe na putu, šamaraju, tuku, psiju, prete, pale letine i štale, kradu marvu, kamenuju kuće, biju pastire… Tako je u svakom Srbskom selu pošto su iz gradova proterani a šiptari uživaju u njihovoj imovini. Kad nemaju šta da ukradu Srbima, noću pokradu baštu pa čak i zemlju iz bašte jer smatrajj da je Srbska zemlja plodnija. Srbi koji nisu milom došlj u centralnj Srbiju, morali su napuste dedovinu i pradedovinu jer nisu imali zaštitu. Ostali su oni koji su u čisto Srbskim selima a sve čine da i njih isele. Ubace neku “državnu ili opštinsku zgradu” i odatle propagiraju “republjik” sa razglasa i sa svojom muzikom i brojnim zastavama nastoje da isprovociraju i naprave problem te okrive Srbe za to. U selu gde su živeli preci moje majke, Srbskog groblja više nema. Prekriveno je modernim kućama za šiptare u engleskom stilu, jedna do druge. Niko nezna gde je sada grob njegovih a kako vreme prolazi uskoro se neće znati da je tu bilo Srbsko groblje! No sit gladnom ne veruje. Tako je braćo Srbi

  • Невена

    2. novembar 2022 | 07:56

    Никада тамо није могло бити суживота. У жељи стварања велике Албаније албанци са Косова нису бирали средства да дођу до циља. Нека се захвале уставу из 1974 јер су захваљујући њему могли радити шта су хтјели а Ранковићу нека буде слава. Сигурно су њега склонили да би могли свој циљ остварити.

  • Nody

    2. novembar 2022 | 00:22

    Mogao si još navesti i da su te silovali i uši ti sjekli, pa niko nije glup da povjeruje u salatu i maslačak, ili si pijanica ili teški neradnik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA