Svake godine Stefan bere "šumsko pile" sa iste vrbe na Kosmaju: Ova jestiva gljiva ima isti ukus kao belo meso
Osim ljudi mnoge divlje životinje konzumiraju šumsko pile, poput srne ili jelena
Kod mnogih je piletina neizostavan deo u svakodnevnoj ishrani, ali malo je onih koji znaju da postoji i njena šumska verzija. Gljiva "šumsko pile" jedna je od najpoznatijih na području Srbije i smatra se delikatesom. Stefan Stefanović iz Beograda svakog proleća i pronalazi je u nesporednoj jednog istog stabla na planini Kosmaj.
- Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku 'zimovniku' i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema, ali je ukus gotovo identičan i mnogo lepši od pilećeg belog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom - rekao je za RINU Stefan.
Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike.
- Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk. Priroda je jedno čudo i zahvalni smo joj što nas svake godine nagradi da u ovom periodu možemo napraviti lepo jelo. Šumsko pile je jestiva gljiva, ali svakako u berbu pečuraka treba krenuti sa velikom dozom opreznosti, ali i pažljivo ih konzumirati - dodaje Stefan.
Gljiva "šumsko pile" najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno. Sazrevanjem gubi žutu boju usled gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus sveže gljive je blago kiselkast.
Najčešće dostiže masu do 20 kg, a najveći primerak sa neverovatnih 45 kg težine zabeležen je u Hempširu u Velikoj Britaniji oktobra 1990. godine.
Osim ljudi mnoge divlje životinje konzumiraju šumsko pile, poput srne ili jelena.
(Telegraf.rs)
Video: Bećerić: Pošto ni mi advokati ni sudija nismo doktori, sud će raditi po onome što je komisija rekla
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.