Sprečimo novu tragediju: Samo jedna osoba u Srbiji ima pristup svim podacima o nasilnicima

 
 
 ≫ 
  • 4

Podaci se čuvaju u evidencijama i u Centralnoj evidenciji deset godina i posle toga brišu

Telegraf.rs je pokrenuo inicijativu da se oformi zajednička baza podataka za tužilaštvo, policiju i Centar za socijalni rad i sprečilo rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici. Po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodica, evidencija podataka o slučajevima nasilja u porodici se vodi, to rade i policija, i tužilaštvo, i osnovni sud i centri za socijalni rad, ali ne može svako da ima uvid u svačiju evidenciju, a sve zajedno čine Centralnu. Jedino zamenik javnog tužioca može da pristupa svim podacima iz Centralne evidencije. 

Naime, sve gore navedene institucije imaju evidencije o nasilju, koje se vode se u elektronskom obliku i čine Centralnu evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, koju vodi Republičko javno tužilaštvo.

- Podaci mogu da se unesu u Centralnu evidenciju samo uz korišćenje odgovarajućih zaštićenih pristupnih šifri. Podaci se čuvaju u evidencijama i u Centralnoj evidenciji deset godina i posle toga brišu - navodi se u Zakonu. 

Član 33 ovog Zakona definiše ko može da pristupa evidenciji. 

- Pristup podacima iz Centralne evidencije dozvoljen je samo u svrhu ostvarivanja nadležnosti predviđenih ovim zakonom i uz korišćenje zaštićenih pristupnih šifri. Zamenik javnog tužioca koji ostvaruje nadležnosti javnog tužilaštva u sprečavanju nasilja u porodici i gonjenju učinilaca krivičnih dela određenih ovim zakonom  ima pravo na pristup svim podacima iz Centralne evidencije-

Nadležni policijski službenik ima pravo na pristup Centralnoj evidenciji samo u delu koji sadrži podatke iz evidencija područnih policijskih uprava i nadležnih centara za socijalni rad, nadležni sudovi samo u delu koji sadrži podatke iz evidencija koje vode osnovni sudovi, a nadležni centri za socijalni rad - samo u onom delu koji sadrži podatke iz evidencija koje vode centri za socijalni rad.

Šta sadrže evidencije policije, tužilatva, suda, centra...

Po članu 32, nadležna policijska uprava vodi evidencije o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici i o izricanju i izvršenju hitnih mera i izvršenju mera zaštite od nasilja u porodici.

- Evidencija sadrži podatke o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici (učesnici događaja, vreme, mesto, prikupljene izjave, okolnosti slučaja, podaci o mogućoj žrtvi i dr.), podatke o prijavljenom mogućem učiniocu (ime, prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa prebivališta ili boravišta, podatke o ranije određenim merama zaštite od nasilja u porodici), zatim  podatke o proceni rizika i nazive organa kojima je procena rizika dostavljena, podatke o izricanju hitnih mera (datum i broj naređenja o izricanju hitnih mera, njihovo trajanje i vreme početka njihovog trajanja), podatke o produženju i izvršenju hitnih mera (broj i datum rešenja osnovnog suda o produženju hitnih mera, podaci o izvršenju hitnih mera) i podatke o izvršenju mera zaštite od nasilja u porodici - navodi se u Zakonu. .

Osnovni sud vodi evidenciju o svojim odlukama o predlozima za produženje hitnih mera i o određenim merama zaštite od nasilja u porodici. Ova evidencija sadrži podatke o licu kome je produžena hitna mera (ime, prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa prebivališta ili boravišta, podatke o ranije određenim merama zaštite od nasilja u porodici), broj i datum rešenja kojim je produžena hitna mera, broj i datum rešenja kojim je odbijen predlog da se produži hitna mera, podatke o žalbi protiv rešenja donetog o predlogu za produženje hitnih mera i podatke o odluci donetoj po žalbi.

Osnovni sud ima evidenciju i o određenim merama zaštite od nasilja u porodici sadrži. Ona sadrži podatke o licu kome je određena mera zaštite od nasilja u porodici (ime, prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa prebivališta ili boravišta, podatke o ranije određenim merama zaštite od nasilja u porodici); podatke o odluci suda o određivanju mera zaštite od nasilja u porodici (broj i datum odluke, vrsta mere koja je određena i njeno trajanje); podatke o žalbi na odluku suda o određivanju mera zaštite od nasilja u porodici; 4) podatke o odluci donetoj po žalbi; 5) podatke o produženju, odnosno prestanku mera zaštite od nasilja u porodici.

Osnovno javno tužilaštvo vodi evidenciju o predlozima za produženje hitnih mera i zahtevima za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici. Ona mora da sadrži - podatke o licu za koje je predloženo produženje hitnih mera, podatke o produženju hitnih mera (datum i broj predloga za produženje hitnih mera, naziv suda kojem je predloženo produženje hitnih mera, odluka suda po predlogu javnog tužioca, podaci o odluci po žalbi), podatke o podnošenju tužbe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici, vrsta mere zaštite od nasilja u porodici čije se određivanje traži, podatke o odluci suda povodom tužbe za određivanje mere zaštite od nasilja u porodici (broj i datum odluke, vrsta mere koja je određena i trajanje mere) i  podatke o produženju i prestanku mere zaštite od nasilja u porodici.

Kada je re o Centru za socijalni rad, nadležan centar vodi evidenciju o primeni individualnih planova zaštite i podrške žrtvi.

Njihova evidencija ima  ime, prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu prebivališta, odnosno boravišta žrtve,  podatke o individualnom planu zaštite i podrške žrtvi, podatke o planiranim merama zaštite žrtve, podatke o planiranim merama podrške žrtvi, podatke o izvršiocima konkretnih mera zaštite i podrške i rokovima za njihovo preduzimanje, podatke o planu praćenja i proceni delotvornosti planiranih i preduzetih mera.

Zašto tražimo zajedničku bazu

Nezapamćena tragedija koja se dogodila prošlog utorka u Vršcu, kada je Marko Budimirović ubio svoju dvogodišnju ćerku Petru, a zatim presudio i sebi, samo je jedan u nizu slučajeva koji je pokazao da u praksi izostaje komunikacija između institucija oko predmeta koji bi trebalo da budu zajednički, i da u njima budu koordinisani.

Konkretno, u ovom slučaju, kako je u ponedeljak zjavio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, izostala je komunikacija Centra za socijalni rad u Vršcu, tužilaštva i policije.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da izostane preko potrebna komunikacija ove tri institucije, portal Telegraf.rs pokreće inicijativu, koju je već podržala ministarka Zorana Mihajlović,  da se formira krovna organizacija koja bi kontrolisala rad ove tri institucije, kao i da se napravi jedinstvena baza podataka i da u svakom momentu u vezi sa svakim predmetom, kada je fizičko nasilje u porodici u pitanju, tužilaštvo ima uvid u podatke MUP-a i Centra za socijalni rad, MUP u uvid podatke Centra i tužilaštva, a Centar u ono što rade MUP i Tužilaštva.

Sve da bi se sprečilo da nam se ponovi Petra.

Video: Predrag Vuletić: Decu prisutnu porodičnom nasilju treba tretirati kao žrtve nasilja

(Telegraf.rs) 

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    15. oktobar 2022 | 06:23

    Znači krijemo nasilnike,

  • Koki

    15. oktobar 2022 | 01:25

    niklvakve evidencije ne smeju da postoje niti postoje nasilnici,postoje samo nasilnice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA