Ministarka Mihajlović podržala inicijativu Telegrafa: Jedino jedinstvena baza podataka sprečava pojavu nasilja

 
 
 ≫ 
  • 9

Upravo ministarka Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost predložila je formiranje centralnog registra evidencije nasilnika

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović podržala je inicijativu Telegrafa.rs da se oformi zajednička baza podataka za tužilaštvo, policiju i Centar za socijalni rad i sprečilo rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici.

U Kordinacionom telu za rodnu ravnopravnost podsetili su za Telegraf.rs da još od 2017. godine, Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost aktivno prati i učestvuje u formiranju centralnog registra evidencije nasilnika, što je predložila upravo ministarka Zorana Mihajlović.

- Obaveza formiranja centralne evidencije postoji u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. jula 2017. godine. Takva evidencija, prema zakonu, objedinila bi podatke koje poseduju policija, sud, tužilaštvo i centar za socijalni rad i nju bi vodilo Republičko javno tužilaštvo. Potpredsednica Vlade i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, predložila je uvođenje ovakve evidencije i u Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021 - 2025. godine i takav predlog je usvojen pa je uvođenje centralnog registra sada obaveza i prema napred navedenoj Strategiji - navode u Koordinacionom telu za rodnu tavnopravnost za Telegraf.rs.

Dodaju da je trenutno  urađen nacrt polazne studije Centralne evidencije prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilja u porodici, koji bi objedinio sve podatke iz baze policije, suda, tužilaštva i centara za socijalni rad.

- Međutim, kako je u pitanju je multisektorska aktivnost, potrebno je usklađivanje sistema više institucija – Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, tužilaštva, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zdravlja. Jedino jedinstvena baza podataka koja bi sadržala sve podatke o nasilniku (prethodna krivična dela, da li je bilo prijava, da li je bilo obraćanja pred centrom za socijalni rad, itd) može da omogući preventivno delovanje kako se nasilje ne bi dogodilo. Rodno zasnovano nasilje je problem celog društva, pa je tako bitna aktivna saradnja ne samo sa državnim institucijama, već i sa međunarodnim partnerima, nevladinim organizacijama, medijima, građanima i građankama Srbije - navode u Korodinacionom telu za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

Nezapamćena tragedija koja se dogodila prošlog utorka u Vršcu, kada je Marko Budimirović ubio svoju dvogodišnju ćerku Petru, a zatim presudio i sebi, samo je jedan u nizu slučajeva koji je pokazao da u praksi izostaje komunikacija između institucija oko predmeta koji bi trebalo da budu zajednički, i da u njima budu koordinisani.

Konkretno, u ovom slučaju, kako je danas izjavio pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, izostala je komunikacija Centra za socijalni rad u Vršcu, tužilaštva i policije.

Vuletić je izjavio da će oni podneti inicijativu da se smeni direktorka Centra za socijalni rad u Vršcu, kao i da se izmeni Zakon o nasilju u porodici.

Na pitanje našeg novinara da li će biti predloženo formiranje krovne organizacije koja bi kontrolisala rad sva tri činioca, Vuletić nije mogao da nam da precizan odgovor, jer je ovo pitanje veoma opširno. Takođe je rečeno da svaki činilac ima svoj posebni nadzorni organ koji će utvrditi propuste iz svoje nadležnosti.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da izostane preko potrebna komunikacija ove tri institucije, portal Telegraf.rs pokreće inicijativu da se formira krovna organizacija koja bi kontrolisala rad ove tri institucije, kao i da se napravi jedinstvena baza podataka i da u svakom momentu u vezi sa svakim predmetom, kada je fizičko nasilje u porodici u pitanju, tužilaštvo ima uvid u podatke MUP-a i Centra za socijalni rad, MUP u uvid podatke Centra i tužilaštva, a Centar u ono što rade MUP i Tužilaštva. Sve da bi se sprečilo da nam se ponovi Petra.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wili

    12. oktobar 2022 | 14:21

    Eto, besposlen pop i jariće krsti. Neka se oformi i jedinstveni registar preljubnica, pa neće biti nasilja u porodici.

  • ZoxiNS

    12. oktobar 2022 | 16:08

    Ministarka cega? Kad su bili izbori, a mi jos nemamo vladu. Ko bre ovde koga z.......!!!

  • Dunda

    12. oktobar 2022 | 15:56

    Sta oce ova baba🤭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA