U ivanjičkom kraju kazani se ne gase, okupljaju porodicu i komšije: "Pečenje rakije je umetnost"

 ≫ 
  • 0

U Ivanjici i okolini "vesele mašine" ovih dana se ne gase. Većina domaćina peče rakiju, mahom od šljiva, koje su ove godine dobro rodile.

Domaćinstvo Stevana Djokovića iz sela Radaljevo kod Ivanjice okupilo je oko kazana tri generacije. Otac, sin i unuk peku rakiju, a zdušno su se ovom decencijskom običaju pridružili rođaci i komšije. I zaista je veselo.

Đokovići su za dan ispekli sedam kazana rakije šljivovice od koje će prepekom dobiti ljutu rakiju.

Sam proces pečenja nije komplikovan, dovoljan je kvalitetan kazan i umereno loženje vatre, bez korišćenja plina ili struje, već samo uz pomoć drva.

Međutim dok jedni potvrđuju da je reč o običnom procesu, drugi tvrde da se pečenje rakije neretko poredi sa umetnošću.

Litar rakije trenutno se kreće oko 800 dinara i proizvođači koji je odmah prodaju ne žale se na cenu. Međutim, većina se odluči da "dobra kapljica" malo odstoji, zbog kvaliteta, pa na kraju kada stigne do kupca više nisu sigurni da li su na dobitku ili gubitku.

(Telegraf.rs)

Video: Rodila mu se ćerka na krsnu Slavu Svetog Nikolu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA