≫ 

Milutin iz Goračića otkriva zašto je selo puno neženja: "Da se ne lažemo, žena mora da uđe u štalu"

Najviše neoženjinih momaka u selima je preko pedeset godina, a iskusne neženje tvrde da je devojkama uvek bio miliji gradski momak

  • 13
Milutin iz Goračića otkriva zašto devojke ne žele da se udaju u selo Foto: RINA:rs

Pronaći svoju srodnu dušu i životnog partnera nije lako, ali čini se da je još teže onima koji su odlučili da ostanu živeti na selu. Samo u tri sela u Dragačevu ima oko 30 neženja. Milutin Veljković svoju sreću tražio je prvo u rodnom mestu, ali i u drugim selima, na gradske devojke čak nije ni bacao oko, ali sve je bilo uzalud.

- Nije bilo igranke ni veselja koje ja nisam obišao. Raspitivao sam se kod rođaka, išao svuda redom. Želeo sam u kući da imam ženu, prijatelja i saputnika, ali sve one kažu "mi na selo nećemo, imaš kravu i imanje". I tako nijedna nije htela da živi ovde u Goračićima - rekao je za RINU ovaj drgačevski neženja.

Najviše neoženjinih momaka u selima je preko pedeset godina, a iskusne neženje tvrde da je devojkama uvek bio miliji gradski momak.

- Majke ovim našim seoskim devojkama od malena pričaju "nemoj ćero ovde da se udaješ, da te krava mlati repom". Savetuju ih da idu u grad, da rade bilo kakav težak posao i da u gradu nađu muža - rekao je Milutin.

Međutim, ne spori Milutin da na selu mora da se radi, ali opet si sam svoj gazda i ne zavisiš od drugih ljidi, niti čekaš platu od prvog do prvog.

- Da se ne lažemo, žena mora da uđe u štalu. Mora da radi oko stoke i oko njive. Posla ima za sve, ali to se deli na dvoje, ja sam tu da pomognem i odmenim kad god mogu, jer u kući je bitna sloga - izjavio je Milutin i dodaje da ga ja samački život naučio svim poslovima.

- Znam da kuvam, da mesim i ispečem hleb, napravim sir i kajmak. Moja žena samo bi bila tu da malo pomogne, nikako da sve sama radi - priča ovaj domaćin kog bi svaka žena poželela.

Iako devojke u širokom luku izbegavaju da se udaju na selo i tu su se malo pravila promenila, a Milutin kaže da se u domćinstvima danas više pitaju snajke nego majke.

- Roditelji se ne mešaju, ako snajka sa svekrom i svekrvom ne može fino da se slaže odmah se razdavajaju, žive pod posebnim krovom i oni dolaze kao gosti na kafu, ništa više - rekao je Milutin.

Pored neženja, u selima ima i dosta devojaka koje se nisu udale, pa izgleda da su se na uskim dragačevskim stazama ipak mnogi zaobišli.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E srbijo, sela ti propadose.

    11. oktobar 2022 | 16:10

    Zene samo da budu starlete, pevaljke, da se drogiraju i seksaju na jahtama. Ovamo glume finocu. Sunovrat je krenuo davno. Nepovratno srljamo u ambis, a baba se ceslja.

  • Ana

    11. oktobar 2022 | 15:55

    Udala sam se sa 22 godine, zivela sa svekrom i svekrvom, rodila 2 sina, oba završili fakultete, radila sve od kuce do stale i njive, veliku pomoc imala od svih, sve imamo sto jednom domacinstvau treba....

  • Tia

    11. oktobar 2022 | 16:42

    Jedino negde u Vojvodini, tu je još neka civilizacija, ono dole sve .ukojebine iz turskog doba. Ljubav se podrazumeva, obostrani znaci pažnje, a ne samo lopata pa u obor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA