Saša je naš ratni heroj koji živi u nehumanim uslovima: "Rupe u kući krpim blatom, a najviše mi treba hrana"

 
 
  • 2

"Znate kako, teško je. Evo ide zima, a meni je kuća stara 300 godina i svuda su rupe. Ja novca nemam da to popravim, pa uz pomoć blata zapušavam te rupe"

Saša Cvetanovski (44) iz sela Donja Trnica na opštini Trgovište, živi potpuno sam i izolovan od civilizacije. Sašina priča, nimalo nije laka.

Tokom života, bio je vredan radnik i heroj koji je učestvovao u ratu i borio se za našu zemlju. Danas, saša živi potpuno sam, na rubu engistencije.

- Ja sam Saša, jeste bio sam u ratu sve vreme tokom 1998/99 i borio sam se za našu zemlju, to bih uvek uradio - počinje Saša za Telegraf.rs.

Pored oca i majke, žeeo je svoju porodicu, ali mu se ta želja da odnas nine sotvarila.

- Živeo sam s roditeljima, ali oni su nažalost preminuli, otac 2012. godine. a majka 2004. godine. Od njihove smrti, ja sam potpuno sam i živim sam u staroj kući. 

Kako kaže, komšije nema, a za život se snalazi kako mora.

- Ove sam potpuno sam, nema ljudi oko mene. Snalazim se tako što berem šipurak trenutno, brao sam i pečurke ali ih je bilo malo. To prodam pa od toga živim. Pošto dolazi zima, drva nosim na leđima i tako ih vučem do kuče kako bih imao da se ogrejem.

Pored teške situacije, Saša ipak odoleva iskušenjima i dovija se na sve načine da obezbedi sebi što bolje uslove za život.

- Znate kako, teško je. Evo ide zima, a meni je kuća stara 300 godina i svuda su rupe. Ja novca nemam da to popravim, pa uz pomoć blata zapušavam te rupe. 

Osnovne životne potrebe, uz sav rad i trud i sovijalnu pomoć ne uspeva da obezbedi.

- Primam socijalnu pomoć od 8.000 dinara mesečno, i eto to što zaradim od toga živim. Pored toga, ja bih radio ali ne mogu jer ne smem da radim teške poslove, a i kilažu težu od 20kg ne smem da podižem.

Stara sećanja, progone ga i danas. Uz svu muku koju proživljava svakodnevno, Saša neretko tokom noći sanja ono što je preživeo

- Često sanjam rat, i sve šta se desilo. tada je bilo jako strašno, ja sam bio u Đakovici, i tamo je bilo svega i svačega. I posle rata je bilo teško, morao si na sve da paziš, bombe, rakete i osiromašeni uranijum koji se nalazio svuda. Traume su to, ali šta ću... - priča Saša, i dodaje:

- Jedina osoba koje se zauzela za mene i došla, jeste Tamara Misirlić. Bila je kod mene i želi da mi pomogne, hvala joj mnogo, znači mi svaka pomoć

Kako kaže, iz Centra za socijalni rad su ga posetili smao jednom, i nakon toga se nisu pojavljivali. Kada smo ga pitali šta mu je najviše potrebno, odgovorio je kratko - hrana. 

Ukoliko neko želi da pomogne Saši, našem ratnom heroju, to može učiniti uplatom novca na sledeći način:

Fondacija Tamara Misirlić

Dinarski račun:

200-3453980101008-90

Devizni račun:

RS35200345398010198860

SWIFT/BIC:

SBPORSBG

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili Boj

    9. oktobar 2022 | 11:50

    Drzava daje mladima po pet hiljada pola ode za drogu pola za alkohol i dje ulozi nidje a ovi bijednici neka pate bolesni ranjeni psihički bolesni neka pate.

  • Pravo

    9. oktobar 2022 | 11:47

    Ja neznam gde je drzava sada, A jel moguce da Neko tako Zivi, jel to istina klingt inscinirano radi para, svako od nas baca stari namestaj, ima ustanove koji daju siromasnima stvari itd, gde su komsije, mene ne bi bilo tako svejedno da mi komsija tako zivi i nebi ostalo na to, Sve vise i vise vakve slucaje, ako je covek Ratnik i doziveo sve i svasta, tada nesme sa se ostavi Sam i treba da mu se pomogne da zapocne odnovo i da mu se pruzi isto i psiholoska pomoc, Dajemo asilantima krov nad glavom i pomoc sto nebi nasima, u slucaju da je ovo sve istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA