Ovo je pečurka kojom su se otrovali kupci sa šabačke pijace: Protivotrova nema, smrtonosna količina 20 grama

 ≫ 

Komentari

  • Danilo

    16. oktobar 2022 | 09:37

    Koliko sam obavešten baka je penzioner tako da nije bila primorana da kao laik bere gljive i ubija ljude.

  • Mila

    10. oktobar 2022 | 10:28

    Citam komentare i ne verujem koliko neukih ljudi koji ovde pametuju o pecurkama. Ako zelite da znate o njima latite se knjige, uclanite u neko gljivarsko drustvo, umesto sto ovde pametujete-pisete gluposti pa isti takvi kao vi citaju i poveruju ... A sto rece jedan mudrac, pa kome treba pametan narod

  • Vesna

    9. oktobar 2022 | 20:29

    Meni je iskreno žao ove babe..

  • Zora

    9. oktobar 2022 | 14:30

    Berem gljive 40 godina, samo vrganj i rujnicu, nikad nisam pogresila. Ne treba se gljiva bojati, samo se mora 100% znati.Ako niste sigurni, ne berite, ako naidjete na dosta jestivih, a samo jedna otrovna u blizini, ne berite, unistite ih da ne bi ko drugi pobrao.

    • 9. oktobar 2022 | 21:07

      Andrija

      @Zora

      Nema nikakve veze ako je i blizini jestivih otrovna, slobodno uberite jestive ako ste sigurni Otrovne, ako ste sigurni iskopajte nozicem ili bilo cime i okrenite i ih naopako ili jednostavno polozite pored

  • Duki

    8. oktobar 2022 | 13:51

    Svaka jestiva gljiva ima svoju dvojnicu koja je vise ili manje otrovna razlika je u boji Otrovne pecurke imaju vrlo izrazene svetle boje n'a gornjem ili donjem delu kapice Da bi znali razliku ako niste sigurni postoji jedan prost nacin Polomiti kapicu (nikada drsku ili stablo) i ako posle par trenutaka (1 minut maxi ) ne menja boju slobodno je jedite à ako pocinje da menja boju n'a polomljenom mestu bacajte je otrovna je 100 % Ovo vam pricam iz iskustva skupljam pecurke od svoje 8 godine à imam 46 godina I ovo vazi za pecurke u srbiji jer njih poznajem. Neznam za pecurke koje ne rastu na teritoriji Srbiji

    • 9. oktobar 2022 | 14:33

      Zora

      @Duki

      To nije nikakvo merilo. Jestiva vrsta vrganja, tzv.djed ili turcin, promeni boju kad se polomi. A nije otrovan!

    • 11. oktobar 2022 | 07:57

      Mirjana Janiš

      @Duki

      Srbiji, ne znam...

    • 12. oktobar 2022 | 01:47

      Mr Black

      @Duki

      Jedino tako ces ubiti neiskusne gljivare, jer upravo zelena pupavka nikako ne menja boju na nijednom mestu preseka (koren, drska, kapica) dok postoje jestive koje na preseku menjaju boju i bas zato su jestive. Tipican primer je biserka (uslovno jestiva, potrebno je prokuvato 20min) koja u koren na preseku dobija crvenkastu boju (boju vina) i to je razlikuje od panterove muhare koja uvek ostane bela na preseku a koja moze biti smrtno otrovna. Toliko o tvom znanju o gljivama i jako je opasno pisati takve tekstove kao ovaj iznad. Neko zbog tebe moze izgubiti zivot!!

  • Goran

    8. oktobar 2022 | 12:23

    Ja ih baš nešto ne obožavam jer nisu ni biljnog ni životinjskog porekla pa ih izbegavam želim brz oporavak pacijentima

  • Uros

    8. oktobar 2022 | 11:38

    Koja crna gljiva...biolosko oruzije ogromne efikasnosti.

  • Rv

    8. oktobar 2022 | 11:35

    Gospode boze jel narod toliko gladan pa zar uzimati gljivetine koje rastu po sumama koje su otrovane danas se sve zivo prsce zatrovani smo I mi i priroda baba koja ima 70 i neku godinu zna za gljive baka se unovcila a vi sad trpite bolove nije ona kriva zeni je trebo novac a vi sto ste gladni i povetovali sad borite se za zivot i zelim vam dobar oporavak ,

  • Milica

    8. oktobar 2022 | 11:18

    Ovo razara ceo sistem, jadna osoba koja doživi ovakve muke, nadam se da će ostali da se izvuku. Pouka detaljno objašnjenog teksta je da ne treba kupovati nedeklarisane proizvode, lično jedem samo šampinjone i portobelo pečurke, i ne bih dalje eksperimentisala.

  • Aleksandar

    8. oktobar 2022 | 10:47

    Ako se trovanje zaista desilo zelenom pupavkom onda znam 99% kako je baka pogrešila.1000 puta sam upozoravao ljude na istu stvar sve dok pupavke ne izađu iz svojih jajeta ne dirati. Baka je najverovatnije naišla na još mlade i nerazvijene primerke (amanita phalloides) misleći da ubira (amanita caesarea). Kobna greška. Ono u šta niste sigurni 100% ne skupljajte.

    • 8. oktobar 2022 | 11:29

      Veteran

      @Aleksandar

      Tako je Aleksandre, a Pupavka se moze zamjeniti i sa suncanicom.

  • Ivan

    8. oktobar 2022 | 10:39

    Ovo je zelena pupavka najotrovnija pečurka. U osnovnoj školi smo učili o njoj.

  • Damir

    8. oktobar 2022 | 09:59

    Nikad ne bi kupio pecurke ili gljive na pijaci.Iskljucivo kupujem ponekad bele ili braon sampinjone u marketu jer znam da su sigurno ubrani sa kontrolisanim poreklom i kvalitetom,zbog cega mora da ima etiketu sa datumom i nazivom firme koja stoji iza toga.

  • Namera

    8. oktobar 2022 | 09:42

    Znala je baba šta prodaje.

    • 8. oktobar 2022 | 11:45

      Saki Ilic

      @Namera

      Napadas baku od 75god. Mozda je godinama prodavala i mozda je imala stalne musterije. Zalosno za sve koji su otrovani. Sto tvoja baka ne prodaje nesto na pijaci 😔

    • 8. oktobar 2022 | 12:58

      Nemke

      @Namera

      Ajde bre ne lupaj molim te!

    • 8. oktobar 2022 | 13:27

      Samo pitam

      @Namera

      Da se, ne daj Boze, tebi lii nekom tvom ovo desilo i da ako prezivi godinama ce da pate od posledica da li bi isto tako rakao ma nema veze baka pogresila?

  • Vlado

    8. oktobar 2022 | 09:34

    Na slici vidim da je pečurka koju su navodno jeli cela , znači da to nije ta pečurka.

  • Mija

    8. oktobar 2022 | 09:17

    Na pijaci treba da postoji strucnjak koji kontrolise namirnice I prodavce pecuraka da se ovakve stvari ne bi desavale .

    • 8. oktobar 2022 | 10:08

      Lik

      @Mija

      Ma naravno. A onda kad se takav postavi 90 pošto ljudi će reći eto eto kadrovsko zaposlenje izmislili mesto....

    • 8. oktobar 2022 | 11:33

      VV

      @Mija

      Ne kupuju se pečurke na pijaci, ne treba nam stručnjak da bi to znali.

  • Vanja

    8. oktobar 2022 | 09:14

    Ne jedem ni jedne pečurke osim šampinjona, nikad nebih kupio pečurke na pijaci.

    • 8. oktobar 2022 | 12:11

      Marko

      @Vanja

      Ja jedem pecurke trideset godina nikad mi nista nije bilo treba prvo znati sta berete

  • Darija

    8. oktobar 2022 | 09:06

    Dok sam studirala pokazivali su nam pečurke kod kojih se razlika između jestivih i otrovnih vidi samo kada micelijume stavimo pod mikroskop. Srećom nisu česte ali rastu zajedno, bez mikroskopa ne mogu se razlikovati. Sećam se masovnog trovanja u okolini Tuzle upravo tim pečurkama. Osim pečuraka koje se uzgajaju i prodaju upakovane nikad ih ne kupujem po pijacama.

  • Dejan

    8. oktobar 2022 | 08:56

    Zanima me da li ovi sto prave pice proveravaju gljive koje stavljaju?

  • Učiteljica

    8. oktobar 2022 | 08:22

    Ne mogu da verujem da se kupuju gljive nepoznatog porekla,od ljudi koji nemaju dovoljno iskustva u odabiru proizvoda ( još na pijaci ) Neka ovo bude opomena.Takve stvari se kupuju u radnjama sa proverom.

    • 8. oktobar 2022 | 08:59

      Djokara

      @Učiteljica

      Pa bile su verovatno mnogo jeftinije nego na drugim mestima a običan narod samo to i gleda nažalost.....

  • Jezi

    8. oktobar 2022 | 08:11

    Bas ste lepo objasnili 😂😂😂

  • Hulk

    8. oktobar 2022 | 07:20

    Neotrovne su one iz tegle

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA