Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa: Ove 3 grupe stanovništva su pod najvećim rizikom i imaće prioritet

 
  • 1

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Čačanski Zavod za javno zdravlje isporučio je domovima zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga 9. 000 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Čačanski Dom zdravlja dobio je 4250 doza, ivanjički 1.700, gornjomilanovački 2100, a lučanski 950 doza. Svi zainteresovani građani moći će već od danas da se vakcinišu u svojim domovima zdravlja, a procedura je standardna.

- Osobe koje žele da se zaštite treba da se jave svom izabranom lekaru koji će obaviti pregled i dati uput za imunizaciju - objasnio je dr Aksentije Tošić i dodao da su građanima na raspolaganju dve vrste vakcina: Vaxigrip Tetra - četvorovalentna split vakcina (8500 doza) i trovalentna TorVaxFlu (500 doza).

Dr Tošić je apelovao na sve rizične grupe, pre svega hronične bolesnike i starije od 65 godina, da se vakcinišu, kao i da će prioritet osim njih imati zdravstveni radnici. To su tri grupe stanovništva kojima se vakcinacija naročito savetuje.

- To se naročito odnosi na lica starija od 65 godina, hronične bolesnike, zaposlene u javnim službama, medicinske i šalterske radnike, pripadnike vojske i policije i dijabetičare - savetuje Tošić i dodaje da se imunizacija preporučuje deci i trudnicama, a vakcinu može da primi svako dete starije od šest meseci, ali je obavezan prethodni pregled pedijatra, dok trudnice mogu primiti vakcinu tek nakon pregleda i preporuke ginekologa.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    3. oktobar 2022 | 15:24

    Ima 400 000 vakcina,a pezionera 1.75o.000.pa vi vidite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA