Preti li Srbiji sudar korone i gripa i koliko će biti jak: Dr Kon kaže da za jednu populaciju može biti opasan

 
 ≫ 
  • 7

Virus gripa će se sigurno pojaviti u našoj zemlji i ove sezone

Virus gripa će se i ove godine pojaviti u Srbiji, bilo ga je i prošle godine ali se nije desilo ništa značajno, i nadamo se da će tako biti i ove godine izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. On je istakao da je sasvim izvesno i sigurno da ćemo imati i jedno i drugo. 

Upitan šta nas čeka kada dođe grip i da li će se situacija kada se "sudare" grip i korona zakomplikovati, Kon je kazao da ne očekuje da će to značajno uticati na koronu.

- Grip se kod nas može pojaviti u oktobru i novembru, kada imate neke nove varijante, ali najčešće se pojavljuje u decembru i svoj neki maksimum ima tek u februaru. To ne znači da ne treba pratiti šta se dešava i sa gripom. Recimo, u Australiji grip je bio sa značajno većom aktivnošću nego što je bio pre korone -  podsetio je Kon za Tanjug.

On je dodao da će se grip sigurno pojaviti i podsetio da ga je bilo i prošle godine, ali da se ništa značajno nije desilo.

- Nadamo se da se neće desiti ništa značajno ni ove godine, ali je sasvim sigurno i izvesno da ćemo imati i jedno i drugo - kazao je Kon.

Na pitanje koliko je važna imunizacija od gripa, kaže da je ona izuzetno bitna, posebno za određene kategorije stanovništa. Objašnjava da grip može biti opasan za starije i one koji imaju teška zdravstvena stanja.

- On izazove bolest koja dovodi do pada imuniteta i kao što imamo postkovid, tako imamo i posle gripa jedno stanje koje duže traje i koje može voditi do vrlo ozbiljnih komplikacija i smrti. Zato se oni stariji od 65 godina i hronični bolesnici uglavnom i vakcinišu. Međutim, taj obuhvat je kod nas još mnogo manji nego što bi zaista trebalo da bude i što bi obezbedilo potpunu zaštitu -  istakao je Kon.

Video: Ko mora da primi vakcinu protiv gripa i zašto je to važno?

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA