Težak život ratnika s Paštrika: "Lekove kupujem na recku, apoteci dugujem 13.000 dinara i nemam da vratim"

 
 ≫ 
  • 27

"Ja još ratujem. Još sam sa mrtvima, još sam u onom podrumu sa jaucima i zarobljen. Ratujem čim zatvorim oči i uspavam se, ratujem u košmarima"

Izlazi iz prostrane i vidno neodržavane kuće i pažljivo bira mesto gde će napraviti naredni korak dok prilazi kapiiji. Otvara je i ljubazno kaže – izvolite. Pred sobom vidimo, procenjujemo, ostrelog čoveka. No nije tako, saznajemo kasnije. Aleksandar Cvetković iz Leskovca, zvani Divac, ima samo 49 godina, piše Jugmedia.

„Da, bolest me je učinila starijim“, izgovara otežano i tiho videvši iznenađeni pogled novinara.

Aleksandar je iz stare leskovačke zanatske porodice. Kao vrlo mlad bio je sportista, a najbolji u košraci, pa su mu drugovi dali nadimak Divac, po legendarnom srpskom košarkašu, koji i danas s ponosom nosi, iako ne bi uspeo, veli, ni da dobaci loptu u koš.

“Znam šest zanata, elekrtičarski, tapetarski, zidarski, stolarski i drugi, no sada to ne vredi više“, dodaje.

Pre nego je otišao u rat i 1999. godine 31. maja zadobio povredu glave na Paštriku, odnosno, u Šeh mahali, pred njim je bila sjajna budućnost. Imao je samo 27 godina, stalni posao u fabrici „Zdravlje“, ženu koja mu je rodila sina i koja je bila trudna s ćerkicom. Omiljen u društvu, sportista i zantalija. Jedna nepromišljena vojna naredba odvela ga je u život sa bolovima, u samoću i bedu.

„Ja još ratujem. Još sam sa mrtvima, još sam u onom podrumu sa jaucima i zarobljen. Ratujem čim zatvorim oči i uspavam se, ratujem u košmarima“, priča.

Razgovaramo u njegovoj razbacanoj sobi s dva velika akvarjuma s ribicama i s nekoliko kaveza iz kojih se jedva čuje cvrkut kanarinaca i štiglića od brujanja ona dva akvarijuma. Na pretrpanom stolu puna kesa sa lekovima.

„Oni su najbolji prijatelji, svi su me napustili sem njih i oca koji je moj pratilac“, dodaje.

Aleksandar Cvetković bio je pripadnik herojske 549 Motorizovane brigade u kojoj je, tvrdi, bilo preko 15000 Leskovčana. Bio je vojni policajac sa sedištem u Prizrenu kada je počeo rat na Kosovu. Tog 26.maja, kako se seća, sa nekoliko vojnika određen je za pratnju potpukovniku Stojanu Konjikovcu. U Šeh mahali bio je 4 do 5 dana. 31. maja ili 1.juna, ne seća se tačno, bio je žestok napad na granici s tepih bombama.

Nalazili su su se u jedinoj kući sa crepom na krovu. Naređenje je bilo da se izađe iz te kuće i da se sakriju u štali.

„Bilo nas je u podrumu te štale između 30 i 40. Pala je jedna granata nije nas pogodila, jer je pala usred dvorišta, druga kada je pala poginuo je jedan pukovnik na terasi one kuće sa crepom, koji je seo na stolicu i nije hteo da se krije. Treća granata je pala na tu štalu. Mrak, ništa nisam znao, ništa nisam osećao“, priča i dodaje da je prethodno svoj šlem i pancir dao vojniku koji je otišao da brani granicu.

Njemu i vojnicima je, naime, pala betonska ploča na glave usled jake eksplozije bombe koja je pogodila štalu na toj planini gde je mnogo ratnika ostavilo svoje žovote. Pogunulo je tog momenta na tom mestu 7 do 8 ljudi. On je preživeo, piše Jugmedia.

„Betonska ploča mi je pala na glavu. Kada sam se osvestio s teškom mukom sam uspeo da izađem sa preživelima. Hodali smo, ko je mogao trčao je, prema putu nizbrdo. Naišla je hitna pomoć i pokupila nas. Primljen sam u Prizren, a odatle u Niš odakle sam posle nekoliko dana otpušten“.

U početku se činilo da povreda nije opasna. Imao je samo ušivenu posektonu na glavi i neprestan mrak pred očima, ali lekari su verovali da će proći. Međutim, svaki dan je bio teži.

„Bolove sam podnosio, nisu bili strašni, ali se psihčki nisma dobro osećao. Kasnije su mi objasnili da je to ratni sindrom od koga mnogi koji su bhili u ratu boluju. Bio sam redovni ‘gost’ psihijatara, ali umesto da zaboravljam one užasne scene one su se množile. A to je strašan osećaj. Izgubite vazduh, ne možete da dišete i da govorite, kupate se u znoju od straha, nesnosne noćne more u kome vas porodica smiruje…“, objašnjava i dodaje da mu i ruke i noge otkazuju i da je sada redovni pacijent i drugih lekara specijalista.

Kako su se psihosomatske tegobe umnožavale, tako se progresivo iz glave bol prenosila niz telo. Najpre su stradali prvi vratni pršljenovi, pa onda ostali. Sada skoro svi.

„Imam vrtoglavice, ne kontrolišem mokrenje, ne mogu sam da hodam. Ponekad po 40 dana ne mogu da ustanem iz kreveta, oslabilo mi je i srce“, priča čovek kome je žao što nije povredu zadobio boreći se s puškom u ruci već zbog, kako kaže, pogrešne odluke da se od tepih bombi sakriju u objektu, koga je naredna granata u potpunosti raznela.

Pre šest godina je morao da napusti posao zbog tih tegoba, jer da nije on dao otkaz verovatno bi ga dobio budući da je bio nesposoban za obavljanje radnih zadataka.

U tu nastaje problem, ako se izuzme činjenica da mu se u međuvremneu raspao brak i danas njegova deca žive u Beogradu. Dobija, naime, sa statusom borca pomoć od 6.000 dinara. Sada je u invalidskoj penziji sa 30 posto uračunutog oštećenja i statusom borca i prima 15.400 dinara mesečno.

„Pošto je i ocu Dragoljubu, starom 72 godine, ugrađen pejsmejker, za obojicu valja kupovati lekove koji nisu svi na pozitivnoj listi. S ovim novcem nije moguće izdržati samo taj trošak, pa sam upao u dužničku krizu jer su mi dobri vlasnici apotekari davali na veresiju.

Ratni drugovi su pomogli da vrati dug i za lekove i dug od 600 evra za drva. Međutim, u međuvremenu je nastavio da kupuje lekove na veresiju, na recke, kako kaže, a očekuje ga i kupovina drva za ogrev.

„Očekuju me i dve operacije pršljenova kako ne bih skroz pao. I za to treba novac jer nije sve besplatno“, dodaje.

On ne moli za novac. Sramota ga je. Ipak, na molbu, daje nam svoj broj tekućeg računa.

„Ogorčen sam na državu. Mi koji smo ranjeni u ovom ratu na Kosovu i Metohiji tretiramo se kao oni junaci iz Prvog svetskog rata. Kao da ne postojimo ili nas se sete samo kada se njima hoće i to samo na rečima“, ogorčen je.

Kaže da je jednom dobio pomoć od 156.000 od Vojske, odnosno, od ratnih drugova i jednom je pisao gradonačelniku Leskovca, pa je posle toga dobio 10.000 dinara jednokratnu pomoć preko Centra za socijalni rad. Trenutno duguje apotekama 13.000 dinara i ne zna kako da vrati taj dug.

BONUS VIDEO:

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve morate reći anesteziologu pre operacije i zašto je njihova uloga jedna od najavažnijih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    11. septembar 2022 | 09:03

    Pre par godina sam se zabavljala sa covekom koji potice iz uticajne porodice, otac mu je bio neka "faca" nekada, sada je u penziji.Covek sa kojim sam se zabavljala je pocetkom 90-ih, kao i njegi drugari, sklonjen u inostransvo, imao je tada 20 i neku. Da dete ne prezivljava strahote ratovanja,da ne nosi pusku, da studira po inostranstvu....Vratili su se i on i drugari u nekom trenutku. Sa skupim diplomama napravili su lepe karijere i novac po inostranstvu koji su danas ulozili u privatan biznis i svi lepo zive. Svako od njih ce naslediti po par stanova od svojih roditelja u krugu dvojke. Stanove koji su toliko veliki da po njima mozes igrati kosarku. U ratove se salju radnicka i sirotinjska deca. Neka nastradaju a neka postanu invalidi o kojima niko ne vodi racuna. I mi sada trebamo da ucimo nasu decu da treba da sluze vojsku i da ratuju. Onaj ko voli rat nek svoje dete salje na front. Moja deca rat nece videti.

  • Lord

    11. septembar 2022 | 07:30

    Ja stvarno ne mogu da verujem,najgora smo drzava na svetu po pitanju boraca,jedino u Srbiji se borci sude sa drzavom za sramotne dnevnice,krvavo zaradjene,bas nikakve beneficije nemamo,recimo makar besplatan prevoz,neki popust kod placanja racuna.Po pravilu su vecina boraca loseg imovinskog stanja.A za ovog gospodina,pa zar decu ne interesuje kako im je otac i deda???

  • Miki

    11. septembar 2022 | 07:31

    Dragi moji saborci tako vam je to u zivotu.Dok ratujes i boris se heroj dok se neki kriju po podrumima od rata .Posle rata ti i dalje ratujes ali da bi preziveo a ovi sto se krili po podrumima te pripisavaju kad god prodju pored tebe a ovi sto te digli u nebesa i pravili te herojem oni te sutiraju nogama .Drzavu necu ni da spominjem jel tek oni nemaju sluha za tebe! Bio sam na kosovu,umalo zivot ne ostavi tamo ali zato na ratiste ne idem vise pa makar me ubili na mom pragu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA