"Na njih korona najmanje udara": Epidemiolog dao prognozu za 1. septembar i početak škole

 
  • 4

Iako je poslednjih dana bilo govora na temu treba li pomerati početak školske godine, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović nema dilemu

Epidemiološka situacija u Srbiji je nesigurna, a bliži se 1. septembar, dan kada bi deca trebalo da krenu u školu, a radno aktivno stanovništvo da se masovno vrati u kolektive.

Iako je poslednjih dana bilo govora na temu treba li pomerati početak školske godine, epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava da ako sve bude kao do sada, nema razloga da nastava ne krene kako je planirano po programu i bez ikakvog pomeranja, prenosi "Blic".

- Deca starijeg predškolskog uzrasta, kao i školskog najmanje se registruju kao novooboleli, što govori da taj deo populacije ima dobar imunitet i prolazi mnogo lakše. To znači da ako situacija ostane takva, onda nema razloga da škola ne počne škola 1. septembra. Na osnovu podataka kojim raspolažem nema razloga da se nešto pomera, s tim što moramo očekivati da se u septembru vraća i kompletno radno aktivno stanovništvo u radni proces, u najvećoj meri završavaju se godišnji odmori, počinju škole, počinje mnogo veća privredna aktivnost i tada se povećavaju uslovi za širenje infekcije. Tada je veća komunikacija, više je kontakata, prema tome to treba uzeti u obzir, objašnjava profesor Tiodorović.

Uprkos rizicima, smatra da škole mogu da rade uz dobru organizaciju.

- Smatram da škole mogu da rade, potrebno je da rade na uobičajen način koji je previđen programom, svakako da se dosta izgubilo u kvalitetu nastave u protekle dve godine sa onlajn nastavom, bez obzira što je ona bila dobro organizovana, relativno uspešna, međutim, ona ne može da da ono što daje organizovana nastava - dodaje profesor Tiodorović.

Ipak, kada je brojnost đaka u odeljenju u pitanju, trebalo bi napraviti izmene pa deliti odeljenje.

- Ne mogu u odeljenjima da budu po 30, 35 učenika, mora da se deli na 15 učenika, da postoji razmak između njih. To su dužni da obezbede prosvetni organi, škola, prosvetni radnici, a roditelji treba da brinu o tome da im dete koje ima neke znake infekcije, temperaturu, kašalj da ne ide u školu, to je važno. Dakle, ako dete ima simptome, ne treba da ide u kolektiv. Znam da je to za neke roditelje problem, ali apelujem na poslodavce da treba da razumeju i te roditelje, jer je bolje da u tih nekoliko dana dete ostane kod kuće, smatra profesor Tiodorović.

Simptomi kod dece

Ranije je bolest trajala od 15 do 20 dana, sad se sve završava na 5 do 7 dana, ipak kod dece je simptomatologija malo različita.

- Kod najmlađe dece, ispod 4 godine javlja se i dijareja pored temperature i povraćanja, jer oni generalno reaguju sa tim simptomima i kada su druge stvari u pitanju. Kod školske dece to prođe sa slabijom glavoboljom, temperaturom, bolovima u mišićima, kao i kod odraslih. Može da se desi da već posle dva, tri dana sve bude u redu. Roditelji neka obrate pažnju na to - kaže profesor.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    22. avgust 2022 | 15:47

    Pre pet dana je drugu priicao pricu ,bitanga

  • Pravnica

    22. avgust 2022 | 16:40

    Samo jos da ispunite zahteve prosvetara, da ne stupe u strajk...kad ste poljoprivrednicima sa traktorima, mora sad i njima...a korona ko korona 🤣

  • Boža zemunac

    22. avgust 2022 | 20:30

    Ovaj je stvarno najbolji učenik vidovite Zorke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA