Mihajlović: Postoji odgovornost za nesreću u rudniku "Soko", porodicama stradalih smo dužni istinu

 
 ≫ 
  • 0

Mihajlović je rekla da ministarstvo smatra da postoji odgovornost, " tim pre što je 14 dana pre prvog aprila, kada se dogodila tragedija, bilo povećane koncentracije metana"

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da porodice rudara stradalih u nesreći u rudniku "Soko" moraju da znaju istinu i da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara, a povređeno njih 20, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nisu poštovana u tom rudniku.

- Porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, da svi propisi, sva pravila moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi. Mi smo bili tamo tog jutra, razgovarala sam sa porodicama stradalih u trenutku kada su čekali tela svojih najbližih i obećala sam da ćemo proveriti i utvrditi istinu, da ćemo učiniti sve što možemo, zato što je zakonska, moralna obaveza i to je važno i za njih, ali i za sve druge koji moraju da znaju da postoji odgovornost kada se radi taj posao. Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da ministarstvo smatra da postoji odgovornosti, " tim pre što je 14 dana pre prvog aprila, kada se dogodila tragedija, bilo povećane koncentracije metana".

- Dozvoljena granica je 1,5 odsto, a 14 dana pre nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su određeni ljudi koji su obuhvaćeni prijavom to i znali. Takođe, bilo je propusta i u noći kada se tragedija dogodila. Bilo je propusta u dokumentaciji koja je potrebna za izvođenje radova, nije se reagovalo u pravom trenutku, nisu postojala odobrenja za rudarske projekte, nije bilo adekvatne kontrole. Ovo mora da bude nauk svim ljudima koji rade u opasnim sektorima, na visokorizičnim radnim mestima, da je bezbednost na prvom mestu - rekla je Mihajlovićeva gostujući na Televiziji Studio B.

Video: Strašna tragedija u rudniku Soko: Poginulo 8 rudara, mnogo je povređenih

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA