Kradljivci u Šapcu "čerupaju" slivnike: Kradu sve češće jer raste cena gvožđa, na putevima krateri

 
 
 ≫ 
  • 9

Kradljivci i ovog leta ponovo sve češće "čerupaju" slivnike čak i u centralnim delovima grada i ispred vrtića

Sa ulica u Šapcu poslednja dva meseca masovno nestaju slivne rešetke i mada iza nepoznatih lopova ostaju otvoreni "krateri" kao velika opasnost za učesnike u saobraćaju, sreća je da nije bilo slučajeva povređivanja pešaka i vozača.

Ovu pojavu su registrovali pratioci stranice "Šabačke vesti", koji su svakodnevno dostavljali informacije i fotografije neobezbeđenih slivnika nakon što su ih "posetili" lopovi.

U JKP "Vodovod" za naš portal istakli su da njihovi radnici, prema gradskoj odluci, slivne rešetke menjaju, čiste i postavljaju nove na mestu ukradenih po nalogu i rešenju gradske komunalne inspekcije u roku od 48 sati od prijema naloga komunalne inspekcije.

Ističu takođe da su u poslednje u proseku postavljali 20 novih rešetki umesto ukradenih. Pojedini se, međutim, sećaju 2013. i 2014. godine kada su menjali po 250 slivnika, posle čega je iz gradske kase finansirano postavljanje mehaničke zaštite na njima.

Kradljivci, međutim, ne odustaju tako lako i ovog leta ponovo sve češće "čerupaju" slivnike čak i u centralnim delovima grada i ispred vrtića.

- Krađe su učestale od kada je porasla cena gvožđa. Uglavnom su lopovima interesantni stari tipovi rešetki koje su od sivog liva zato što su mnogo teže od novih koje se prave od nodularnog liva. Za njih se dobije više novca na otpadima ili gde se već prodaju kada se prethodno raskomadaju - kažu u JKP "Vodovod".

Lagano otvaranje poklopca i rešetki na slivnicima može da se vidi samo u filmovima, a u stvari metalnu rešetku nije lako odvaliti i nemoguće je to obaviti bez velike buke, pa lopovi "operišu" kada padne mrak.

Pretpostavlja se da u ovim akcijama koriste automobil sa probušenim podom i specijalne alate kojima ih čupaju iz ležišta.

- Šteta koja se napravi krađom slivne rešetke je stotinama puta veća od njene cene. Ako je u pitanju model rešetke ili šahta koji se više ne proizvode, onda ne može da se zameni samo rešetka već mora da se menja kompletan slivnik. Taj posao uključuje građevinske radove da bi se postavio novi model - ističu u "Vodovodu".

U prigradskim naseljima i selima povremeno se dešavaju krađe na vodovodnim i kanlizacionim šahtovima. Da bi se umanjila šteta i odvratili lopovi, postavljaju se betonski poklopci koji lopovima nisu interesantni kao metalni.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve morate reći anesteziologu pre operacije i zašto je njihova uloga jedna od najavažnijih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    20. avgust 2022 | 12:23

    Zna se ko ovde krade....Bese neki film

  • 534

    20. avgust 2022 | 12:34

    Koliko puta imam pravo da pogađam ko ih krade?

  • Teo

    20. avgust 2022 | 13:35

    Prečešljati otpade, ozbiljno ispitati radnike na otpadu (jer oni saučestvuju) i problem rešen. Lopovi sigurno ne bi ukradene poklopce nosili u Italiju ili tome slično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA