Otkriven uzrok trovanja oca i dvoje dece u Nišu: Klinička slika potvrdila sumnje lekara

 
  • 2

Lekari otkrili za Telegraf šta je uzrok trovanja sudeći po kliničkoj slici

Otac i dvoje dece koji su juče zbrinuti u niškom Kliničkom centru, imali su kliničku sliku trovanja bunikom, saznaje Telegraf.rs. To potvrđuje sumnju da je do toksikacije došlo žitaricama u hrani.

Međutim, Ivan Petković, agronom u niškoj Gradskoj upravi kaže da bi tako nešto moglo da se desi samo slučaju izuzetne nebrige s obzirom na to da proces poljoprivredne proizvodnje isključuje takvu mogućnost.

- Korovske biljke se suzbijaju herbicidima pre žetve tako da ih ne bi trebalo da bude kada se počne sa ovim postupkom. Kombajni imaju sistem odvajanja žitarica od korovskih biljaka ako se ipak desi da ostanu u polju. Seme bunike je od 50 da 100 puta krupnije od žita pa se lako odvaja. I takođe, svaki mlin poseduje terijer, koji odvaja žitarice od eventualni ostataka drugih biljaka pre nego što se počne sa mlevenjem. Ja za 20 godina rada nisam čuo za takav slučaj ali je teoretski moguće da do toga dođe usled krajnje nepažnje prilikom skladištenje i mlevena žita - kazao je Petković.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda šumadijska svadba: Mlada zasvirala violinu pa bacila u trans 600 gostiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Degipranjani

    18. avgust 2022 | 12:15

    Na našim poljima (pretežno) rade kombajni koji su generacija s našim očevima i dedama, oni koje je Evropa izbacila iz upotrebe davno , davno nekad. Njima upravljaju osobe koje imaju plan koliko hektara da "urade" taj dan i koliko novca da strpaju u džep. Sve razlabave, da mašina lakše radi, da što manje nafte potroši, trior ( ne terijer) ne uspeva da prečisti žito i eto mogućnosti za svašta. Država (koju nemamo) zna da će džabe oteti žito i koliko god bude, imaće za njih.

  • Mihailo

    18. avgust 2022 | 13:04

    Ma to nije moguće. Kako niko nije jeo bunike kad su se poslovi sa zitima obavljali na primitivan nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA