Nećete moći da zadržite suze, otac prima posthumno odlikovanje za Ivana: "Od malena želeo da bude policajac"

 
 ≫ 
  • 2

"Sećam se nasmejanog plavog klinca, stalno je pitao kada će biti konkurs za policiju"

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Ivan Đurđevac, policajac iz Zaječara, koji je tragično stradao na službenom zadatku marta ove godine.

Ivan je stradao kada je napadač iz vatrenog oružja u Ulici 7. septembra ubio komšinicu, a zatim i policajca koji je pokušao da interveniše.

Službenici Policijske uprave u Zaječaru, kolege nastradalog Ivana, govorili su o njemu, složno sumirajući jedan mlad život: pozitivnog stava, nasmejan, hrabar, predodređen za policijski posao.

Zlatnu medalju za hrabrost primio je njegov otac Božidar. Upravo je on bio njegov uzor. Zato je Ivanova želja odmalena bila da bude policajac, otkriva njegov kolega i prijatelj Željko Popović za Zamedia.

- Prvi put sam ga sreo 1999. godine, kada sam sa njegovim ocem Božidarom pohađao kurs za polcijske službenike. Sećam se klinca plave kose, plavih očiju, uvek nasmejanog, lepo vaspitanog, koji nas je stalno pitao kada će biti konkurs za policiju. Još od malih nogu želeo je da postane policajac. Imajući u vidu da potiče iz policijske porodice, već tada je bio hrabar i odgovoran.

Sa njim sam se družio i van službe. Obojica smo bili članovi lovačkog udruženja. Išli zajedno u lov, čuvali lovačke pse. Puno mi nedostaje, ponosan sam što sam ga znao - kaže Popović, inače vođa Interventne patrole PU Zaječar.

- Zbog svoje priode i vesele naravi... Plenio je i željom da napreduje u profesiji - opisao ga je major Goran Milić.

Zaječar ubistvo, Ivan Đorđević, Vera Đekić U zločinu ubijeni Ivan Đurđevac i Vera Đekić / Foto: Privatna arhiva, Facebook/Vera Djekic

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da jedna ulica ponese ime ubijenog policajca Ivana Đurđevca. Potpis je do sada stavilo više od 1.400 Zaječaraca.

Član interventne patrole stradao je na zadatku 28. marta. Za iskazanu hrabrost Ivanu je početkom juna specijalnu medalju posthumno dodelio Sindikat srpske policije, a potom i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na svečanosti kojom je obeležen Dan ministarstva i policije.

Zlatnu medalju za hrabrost primio je njegov otac Božidar. Upravo je on bio njegov uzor. Zato je Ivanova želja odmalena bila da bude policajac, otkriva njegov kolega i prijatelj, Željko Popović.

Video: Otac poginulog policajca Ivana s očima punim suza primio posthumnu medalju za hrabrost svog sina

Podsećamo, u krvavom obračunu koji je 28. marta u noć i sledećeg dana u ranim jutarnjim časovima na tri sata potpuno paralisao Zaječar napadač je iz vatrenog oružja u Ulici 7. septembra ubio komšinicu, a zatim i policajca koji je pokušao da interveniše.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    19. jun 2022 | 15:13

    Policija treba da nosi pancire,pogotovo interventna tako bi bilo manje ovakvih tužnih situacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA