Đaci, ovako će izgledati današnje polaganje: Četvrtaci i sedmaci rade probni test kao uvod u veliku promenu

 
 
 ≫ 
  • 6

Da će promene uslediti, Telegrafu su potvrdili i u Ministarstvu prosvete

Đaci bi, kako stvari sada stoje, već sledeće godine mogli da polažu skroz drugačiju malu maturu. Naime, iznenadno probno testiranje koje danas imaju učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola samo je uvod u promene koje slede.

Radi se o novom konceptu kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta. Danas će đaci polagati samo jedan od tih pet, koji su prethodno sami izabrali. 

Ovo su detalji današnjeg polaganja:

- Svaki učenik dobiće test samo iz predmeta koji je odabrao

- Učenici se testiraju tako što se raspoređuje maksimalno po 15 učenika u jednoj učionici, a grupu treba da čine učenici iz različitih odeljenja;

- Testiranje će trajati 90 minuta.

Zadaci će se ovako bodovati:

- Potpuno tačan zadatak 1 bod

- Delimično tačan zadatak 0,5 bodova

- Netačan zadatak ili neurađen 0 bodova

Analiza rezultata svakog učenika radiće se zajedno sa učenikom na času, pri čemu će svaki učenik imati uvid u svoj test. 

Da će promene uslediti, Telegrafu su potvrdili i u Ministarstvu prosvete.

- Ministarstvo je u skladu sa Strategijom u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pristupilo i sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test - navode u Ministarstvu za naš portal.

Video: Kosovo-Srbija! Maturanti šetaju centrom Beogarda i pevaju patriotske pesme

(Telegraf.rs)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sen

    15. jun 2022 | 08:05

    Dokle da eksperimentišemo? Zaustavite ljude koji se zapošljavaju bez validne diplome i elementarnog znanja. Predaju ljudi koji su kupili diplome a želimo pomak ka boljem....nema adekvatnih učitelja i nastavnika.Rešavamo problem u pogrešnom smeru.

  • Sloboda

    15. jun 2022 | 08:54

    Školstvo je toliko degradirano i uništeno i to se godinama radi,a da ne pričamo o zadnje dve godine.Kadrovsko zapošljavanje profesora ,ministarstvo prosvete koje srozava tu istu prosvetu , i samo ostaje da se divimo kako uopšte deca i postižu uspehe na raznim poljima. Imamo pametnu decu koju sistem unazađuje i tera u tuđinu.

  • VLADA 011

    15. jun 2022 | 10:23

    Ako neko cita ove nase komentare bilo bi dobro.Mislim na ljude u ministarstvu prosvete. Smatram da je to jos jedna od silnih gluposti. Zelim da mi objasne zasto deca koja idu u cetvrti ratred rade taj test?Moje dete ide u 4.razred i niko ih nije pitao za odabir predmeta vec rade srpski matematika i poz.prirode i drustva.Sta ce deci to za ubuduce znaciti?Kakva je razlika ako neko uradi super i neko ne uradi dobro ili cak preda totalno ne uradjen test?Ko ce pored analize na sledecim casovima sa ucenicima kontrolisati i gledati taj test?Taj test se ne ocenjuje.I na kraju sta god deca urade nije to njihovo merilo vec uciteljice koliko ih je naucila i povetila kao pedagog.A to je uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA