Devojčice koje kače provokativne slike nisu prve na meti pedofila: Ovo je profil žrtava i mesta gde ih vrebaju

 
 
  • 1

Dešavalo se da budu u sportskim klubovima u kojim žrtva trenira ili u pozorištu, otkrivaju predstavnici MUP-a na konferenciji o digitalnom nasilju

Seksualno uznemiravanje na internetu, prinude i ucene pornografskim materijalima maloletnika, u porastu su, upozoreno je na konferenciji o digitalnom nasilju održanoj u Narodnoj Skupštini Srbije.

Pripadnici MUP-a i predstavnici Ministarstva prosvete otvoreno su govorili o ovom problemu i ukazali na važne stvari koje mogu biti od koristi roditeljima i deci.

Ono što iznenađuje je da profil žrtve nije onakav kako se u javnosti najčešće predstavlja. Na meti pedofila nisu prvenstveno devojčice koje kače "provokativne" slike na društvenim mrežama.

- Nekada smo i napadače mogli da ukalupimo, da kažemo da uglavnom potiču iz određenih socijalnih slojeva, da su određenih godina i obrazovanja. Sada toga više nema. Najmlađi pedofil u akciji Armagedon imao je 22 godine, a najstariji 82 godine. Različitih su socijalnih statusa i obrazovanja - poručila je Tatjana Đurašković, glavna inspektorka u Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u MUP-u.

Zabrinjava da ono što im je svima zajedničko je da pre samog napada već imaju dodirnih tačaka sa decom.

- Oni su u kontaktu sa njima. Često sreću i njihove roditelje. Dešavalo se da budu u sportskim klubovima u kojim žrtva trenira ili u pozorištu. I ne rade oni nužno sa decom, ali rade u tom objektu gde dete redovno dolazi - pojasnila je Đurašković.

Zato na meti pedofila i nisu prvenstveno devojčice koje kače takve slike, već ono dete sa kojim uspeju da ostvare kontakt.

- Žrtva može biti svako dete koje intimno komunicira sa nepoznatim osobama. Devojčice jesu više žrtve na društvenim mrežama, a dečaci preko igrica, ali pravila nema - zaključila je inspektorka.

Na konferenciji je iznet podatak da samo tri do pet odsto dece prijavljuje roditeljima ako su žrtve digitalnog nasilja, jer imaju strah od kazne i nerazumevanja.

Roditelji su tek treća ili četvrta osoba kojoj se deca poveravaju, a na prvom mestu su vršnjaci, pa potom neka osoba koja je detetu bliska, ali nije roditelj.

Psihološkinja Ana Mirković je rekla da postoji hiljade znakova koji ukazuju da detetu nije dobro i da svaki roditelj može to da prepozna.

Ona je poručila roditeljima da slušaju svoju decu, da postavljaju pitanja i otvaraju razgovor sa decom jer će u toj dvosmernoj komunikaciji doći do nekih podataka.

(Telegraf.rs)

Video: Tamara Vučić dobitnica priznanja "Ličnost Loznice za ponos"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. jun 2022 | 22:57

    Болест са Запада је одавно нарасла - ДЕЦА су главни ресурс, чак и за такве прљавштине. Закон ШТИТИ педофилију, уместо оштрих казни само "преваспитавање". Некада би то родитељи сами, врло ефикасно, решавали...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA