Koliko dece ove godine plače jer nema para za ekskurziju: Ostaje im trauma, bivši ministar izneo ovaj predlog

 
 
 ≫ 
  • 58

Nije fer da bilo koje dete ne može na ekskurziju zato što roditelji to ne mogu da mu priušte, poručio je bivši ministar prosvete Srđan Verbić

Nakon što je korona skoro pa otišla u zaborav, sezona ekskurzija ove godine ponovo je otvorena i to u punom jeku! O paprenim cenama istih pisali smo u više navrata, ali smo zaboravili da se osvrnemo na ono što je možda u celoj priči i najvažnije - decu koja na ekskurzije neće moći da idu zbog para.

Na to nas je podsetio bivši ministar prosvete Srđan Verbić. Njegov status mnogi su s oduševljenjem podelili na društvenim mrežama.

- Nije fer da bilo koje dete ne može na ekskurziju zato što roditelji to ne mogu da mu priušte. Ekskurzija ne treba da bude turizam, već neizostavni deo vaspitnog rada u školi - napisao je Verbić.

Umesto toga, gotovo svakodnevno slušamo o papreno skupim đačkim putovanjima, smeštaju u hotelima sa tri ili četiri zvezdice, obilasku najskupljih srpskih destinacija (čak ne ni inostranih).

U jednom odeljenju beogradske škole niko čak nije ni odreagovao što dvoje učenika ne može da ide na ekskurziju na Kopaonik. Oni nemaju dovoljno novca i zbog toga će tih sedam dana koje će njihovi vršnjaci provesti na planini, presedeti kod kuće.

- To je jako teško za decu. Mnogi kažu "ma zaboraviće oni to", ali ipak je to trauma koja ostaje za ceo život. Znam koliko su mi maturantkinje tužne samo kad, na primer, nemaju firmiranu tašnicu ili cipele. Niko ne voli da bude siromašan, a u vremenu kada se materijalno najviše vrednuje, to je posebno teško - kaže za Telegraf Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže, saglasan je sa Verbićem. Današnje ekskurzije ne služe edukaciji, nego, navodi, takmičenju ko je više popio, ko se više izmangupirao, ko je probao drogu.

- Deca treba i da se provode, to niko ne spori. Ali, ekskurzija mora da ima prvenstveno edukativni karakter. Sa tog putovanja učenici treba da se vrate sa znanjem više. Ako se put sveo samo na opijanja, onda ta ekskurzija nije ispunila svoj smisao - ističe Antić.

Zašto je to tako i da li se razmatra da se škole obavežu na povoljnija i edukativna putovanja koja bi svi đaci mogli da priušte, pitali smo Ministarstvo prosvete, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, sa prosečnom srpskom platom, pa čak i onom malo većom, roditelji u Srbiji teško da svom detetu mogu da priušte ekskurziju, a da ne podignu kredit ili ne prime pomoć od rodbine.

Kao primer je dovoljno navesti cenu đačkog puta koji čak i nije u inostranstvu. Za samo tri dana na Kopaoniku đacima se traži celih 25.000 dinara, otkriva za Telegraf Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Toliko bi, recimo, koštalo i sedmodnevno letovanje na moru. U ovu cenu je uključen prevoz, smeštaj i tri obroka, kao i dnevnice nastavnika koje su 700 dinara po đaku, što za tri dana iznosi ukupno 2.100 dinara.

Međutim, da bi dnevnice mogle da se isplate, agencije prave ugovor o delu i privremenim i povremenim poslovima, za šta se na ovaj iznos plaća još 58 odsto poreza, pa to na kraju košta 3.300 dinara.

Video: Ovo su uslovi za održavanje školskih ekskurzija

(Telegraf.rs)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    4. jun 2022 | 10:27

    Скоро ми је ћеркица ишла на рекреативну на Дивчибаре, 7 дана 28 хиљада динара! Неколико њих из разреда није могло да иде, дао сам предлог да сви дамо по пар хиљада да могу да иду, сви су се направили луди. Боље да су одустали онда сви...

  • Gandra

    4. jun 2022 | 10:41

    90tih nismo imali ni hranu, nisam isao ni na jednu eskurziju. Zbog bede nisam voleo osnovnu skolu, i to sam platio znatno tezom socijalizacijom u buducnosti. Glavni problem je sto skolski sistemi favorizuju decu bogatih roditelja zbog sopstvene bede, nista se nije promenilo od 90tih u osnovnom obrzovanju

  • Ann

    4. jun 2022 | 11:03

    28000 rekreativna, pa to je nečija plata. To je krađa i rekreativne treba ukinuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA