Ko će i kako raditi sa decom žrtvama vršnjačkog nasilja i zlostavljačima? Ova 3 grada dobijaju boravak za njih

 
 
 ≫ 
  • 4

- Ono što se pokazalo kao iskustvo, jeste da deca koja su zlostavljači su, u stvari, zlostavljana deca, ili su na neki način zapostavljena u svojim porodicama - kaže za Telegraf.rs Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Uvek prisutno vršnjačko nasilje, nikako ne jenjava, samo tokom prošle godine Ministarstvu prosvete je prijavljeno čak 570 fizičkih obračuna, a kako bi se njemu stalo na put, najpre u Novom Sadu biće otvoren Dnevni boravak za decu koja su u riziku od nasilja. U njemu će stručnjaci raditi sa decom koja su žrtve, ali i koji su zlostavljači, kako bi se resozijalizovala. 

Trenutno se, kako je izjavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, razmatraju lokacije, kako bi uskoro naš grad imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva. On je ovo izjavio na sastanku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u novosadskim školama i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekao je za Telegraf.rs da je cilj osnivanja ovog boravka suzbijanje vršnjačkog nasilja koje je eskaliralo i za koje se boji da će dodatno eksalirati sada kada se epidemija korona virusa smiruje.

Kako nam je otkrio, pored Novog Sada, boravak će dobiti i Subotica, a sledeća stanica je Beograd.

Jurić u razgovoru za naš portal napominje da je jedan od glavnih prioriteta rada Centra upravo borba protiv vršnjačkog nasilja.

- Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama koje postoji u Novom Sadu, zaživi i u drugim gradovima i u opštinama Srbije. Jer, ono se pokazalo izuzetno efikasnim u Novom Sadu, te smo zbog toga u okviru pilot projekta animirali grad Suboticu i opštine Aranđelova i Vlasotince, kako bi bio zastupljen sever, centar i jug naše zemlje. To je prvi korak. Želimo ozbiljno da se bavimo problemom vršnjačkog nasilja, koji je, mogu slobodno reći, eskalirao poslednje 2 godine, a plašimo se da će sada nakon kraja ove epidemije tek eskalirati. S tim u vezi želimo da se upustimo u ozbiljnu borbu sa tim problemom - objašnjava Jurić za Telegraf.rs.

Novi Sad, u kojem je i centar Centra za nestalu i zlostavljanu decu, biće prvi grad koji će dobiti dnevni boravak za rad sa decom u riziku od nasilja.

- Ono što se pokazalo kao iskustvo, jeste da deca koja su zlostavljači su, u stvari, zlostavljana deca, ili su na neki način zapostavljena u svojim porodicama. Njima se niko ne bavi. Mi smo videli u drugim zemljama da su deca, konkretno u Hrvatskoj gde smo boravili nekoliko nedelja i razgovarali sa decom koja su imala rizično ponašanje i zlostavljana, danas volonteri u istom centru i istom dnevnom boravku kakav će postojati u Srbiji. To se pokazalo kao jedno dobro iskustvo - kaže Jurić.

Navodi da će se u boravku baviti zlostavljanom decom ali pre svega sa uzrokom dece koja su zlostavljači:

- Želimo sa njima da provodimo dosta vremena, da njih na neki način resocijalizujemo i  vraćamo u normalan tok života jer mislimo da je tu ključ problema.

Na pitanje kako će privući takvu decu da dođu u boravak, objašnjava da postoji dobar model, te da će stručnjaci iz centra biti povezani sa školama i sa radnicima Centra za socijalni rad.

- Pružiće im se određene mogućnosti i aktivnosti u samom Centru. O svakom slučaju radićemo sa roditeljima te dece, oni će imati obavezu da dolaze kod nas jer ćemo biti u direktnoj komunikaciji sa školama i Centrima sa socijalni rad. Sa druge strane, potpuno sam siguran da kada jedno takvo dete dođe u naš centar, da će posle toga dolaziti samo. To je naš cilj - napominje naš sagovornik.

U planu i "sigurna kuća" za žrtve vršnjačkog nasilja

Dodaje da je osim sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, lično o svemu razgovarao i sa predsednikom naše zemlje Aleksandrom Vučićem, čiju imaju maksimalnu podršku i obećanje da će ovo biti jedan od prioriteta rada same Vlade.

- Boravak će prvo biti u Novom Sadu i u Subotici, a sledeći korak je Beograd. Sa decom će raditi stručnjaci iz našeg centra, mi ćemo povećati naše kapacitete, a to su stručni psiholozi, socijalni radnici i pedagozi. Deca će imati određeno vreme koje će provoditi kod nas, a u nekom momentu za određene teške i ozbiljne slučajeve planiramo i da imamo neki višednevni boravak u smislu sigurne kuće. Kod nas već dolaze deca koja su žrtve seksualnog i druge vrste nasilja, a ovo je poseban vid rada da bi se suzbilo vršnjačko nasilje koje je zaista u porastu - kaže Jurić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na svom Instagram profilu napisao je da se trenutno razmatraju lokacije, kako bi Novi Sad prvi dobio ovakav boravak.

- Cilj ovog sastanka je da u rad Koordinacionog tela, na koje smo ponosni, uključimo organizacije civilnog sektora i pojedince koji imaju znanja i dobru volju, kako bi to telo bilo još učinkovitije. Sa Igorom Jurićem imamo redovnu komunikaciju i dogovorili smo da nakon ovog susreta sledeća etapa saradnje bude osnivanje Dnevnog boravka za decu u riziku od nasilja, tako da već razmatramo lokacije, kako bi uskoro Novi Sad prvi u Srbiji imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva. To što smo angažovani više od drugih na ovom polju, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilja, naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo - napisao je Vučević.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leopold treći

    12. maj 2022 | 20:20

    Ko da se bavi decom,ko sme danas detetu da išta kaže,doneliste idiotske zakone o zaštiti deteta tako da danas i rođeni otac i majka nesmeju da detetu da kažu ništa,a kamoli da podignu ruku na dete, a tek nastavnici,dobro i imamo nastavnog osoblja,bruka od nakaradnih zakona,nakaradnog sudstva,još malo pa će deca od 14-15 god da upravljaju državom,zakonodavstvom,sudstvom,policijom,vojskom,bruka šta uradi neodgovorna manjina koju je nažalost poslušala većina

  • Bili Boj

    12. maj 2022 | 19:58

    Dali ste vi normalni pa odvajate ostecenu djecu valjda trebate pokupiti tu djecu (agresivnu) pa ih malo dovedite u red

  • Super Brundo

    12. maj 2022 | 19:32

    To bi Peranovic resio radnom terapijom na selu i lopatom.Kad se sve druge opcije istrose onda ostaje lopata.Ona se ne umara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA