≫ 

HAARP domaće izrade, praznoverje ili zaštita useva? "Posadili" banderu da ih čuva od grada u mačvanskom selu

Bandere sa krstom se postavljaju za zaštitu letine u vreme setve od grada, suše i drugih nepogoda

  • 0
Radenković, bandera Foto: Sremskomitrovački portal

Neobičan prizor, koji je izazvao polemiku na mrežama zabeležen je u Radenkoviću kod Sremske Mitrovice. Tamo je, naime, podignuta bandera da sačuva selo od leda. U bojama je državne zastave, a na njoj se nalaze krstovi i zastave Srbije.

Komentari na prizor bili su različiti - od toga da je u pitanju Đurđevdanski običaj, preko toga da je ipak u pitanju "HAARP domaće izrade", do komentarisanja praznoverja, ali i tradiciji "sađenja bandere" uoči Đurđevdana.

U pitanju jeste običaj, ali ne Đurđevdanski. Bandere sa krstom se postavljaju za zaštitu letine u vreme setve od grada, suše i drugih nepogoda.

- Radenkovačka omladina nastavlja tradiciju naših starih. Stari kažu da je to paganski običaj, da podižemo banderu da bismo zaštitili useve i selo od nepogoda. Uoči Đurđevdana podižemo banderu da bismo zaštitili svoj trud, rad i muku ostavljenu na njivama - navedeno je na Fejsbuk profilu Moje selo Radenković.

U prošlosti, neki etnolozi tvrde još u "tursko doba", uoči Đurđevdana, u mačvanskim selima su na raskrsnicama podizane "krstovi od leda" ili jednostavno - bandere. Obojene u boje državne zastave, oslikanim državnim grbom, krstovima koji su okićeni maramicama i molitvom "Bože pomozi", one po verovanju štite selo i useve od grada.

Video: KPS i vatrogasci skinuli zastavu Srbije sa repetitora u Vrbovcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA