Sade, farbaju, brinu o životinjama: Ovako se prevaspitavaju maloletnici iz Zrenjanina koji učine krivično delo

 
 ≫ 
  • 0

Društveno koristan rad pokazao se kao vrlo efikasna mera

Centar za socijalni rad Zrenjanin tokom 2021. godine sklopio je saradnju sa nekoliko institucija i organizacija kojim je predviđeno uključivanje maloletnih počinilaca krivičnih dela u društveno koristan rad, piše ilovezrenjanin.com.

Sporazum je potpisan sa Crvenim krstom Zrenjanin, Gerontološkim centrom Zrenjanin, Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina – “Most”, gradskim i seoskim mesnim zajednicama, JKP „Čistoća i zelenilo“ i Udruženjem ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“.

U Centru pojašnjavaju i podsećaju javnost na samu proceduru obavljanja društevno-korisnog rada u vidu vaspitne mere. Za primenu jednog ili više vaspitnih naloga potrebna su dva uslova:

Formalni uslov – da je maloletnik (a ne i mlađe punoletno lice) izvršilo krivično delo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna i

Materijalni uslov – da je maloletnik priznao izvršenje krivičnog dela i da postoji određeni odnos maloletnika prema izvršenom krivičnom delu, ali i prema oštećenom licu.

Vaspitni nalog može da traje najduže šest meseci, a u tom roku može se zameniti drugim vaspitnim nalogom ili ukinuti.

Zakonom su predviđeni vaspitni nalozi:

– poravnanje sa oštećenim kako bi se naknadom štete, izvinjenjem, radom ili na neki drugi način otklonile, u celini ili delimično, štetne posledice dela;

– redovno pohađanje nastave ili redovni odlazak na posao,

– uključivanje, bez naknade, u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja;

– podvrgavanje odgovarajućem ispitivanju i odvikavanju od zavisnosti izazvane upotrebom alkoholnih pića ili opojnih droga;

– uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu.

Upravo je iz treće vaspitne mere – uključivanje (bez naknade) u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja, proizašla saradnja sa Udruženjem „Zelene šape“. Bitno je istaći da se ovaj nalog izriče u trajanju do 120 sati. Njegovo ispunjenje ne sme da remeti školovanje maloletnika, a broj sati određuju sudija ili tužilac.

– Sporazum je potpisan u želji da tu decu pokrenemo, edukujemo i naučimo timskom radu, poštovanju prirode, brizi o životinjama. Za ovih godinu dana saradnje kroz „Zelene šape“ je prošlo pet maloletnih počinilaca krivičnih dela. Četvorica su uspešno završili izrečeni vaspitni nalog, dok je petom licu ostalo još neodrađenih sati za društveno koristan rad, kaže Aleksandra Radojčić iz tog udruženja.

Uključivanje maloletnika u društveno-koristan rad počeo je fazom navikavanja.

– U početku im je uglavnom malo teže da se uklope i naviku – izostanu, ne dođu na vreme, „pretrče“ zadatak. Tada im se na lep način skrene pažnja i vremenom vidite kako postaju disciplinovaniji, a pogotovo kad vide da svi ostali volonteri sve to rade iz ljubavi i uz timski rad. Imam utisak da i njima tada sve to lakše „padne“. Neki su se u ovoj priči i združili, postali prijatelji, kaže Radojčić i pojašnjava da su zaduženja razna, te da zavise od vremenskih uslova i trenuto aktivnih poslova koje ostali volonteri sprovode.

– Uključeni su u akcije pošumljavanja, izrade obloge od plastičnih flaša za mlade, posađene sadnice koje služe za zaštitu, samim tim su bili aktivni i u reciklaži. Neki od njih su bili i u kontaktu sa napuštenim životinjama o kojima brinemo i pomagali su nam oko njih, a pored maženja, igre, davanje vode i hrane, učili su o procesu kompostiranja onoga što ostane iza psa. Farbali su ograde u smeštajima za pse i postavljali zasene.

U Udruženju su, jednako kao i u Centru za socijalni rad, zadovoljni ostvarenom saradnjom.

Sa Centrom za socijalni rad imamo zaista vrlo dobru saradnju. Oni nakon obavljenog razgovora upućuju lice na Udruženje. Ja zatim pravim tabelu aktivnosti uz vođenje evidencije koliko sati je, kog dana i na kom zadatku bio angažovan. Nakon toga šalje se izveštaj Centru za socijalni rad u kojem stoji šta su i koliko radili, kako su se pokazali, kako su se uklopili. Centar to prosleđuje Višem sudu u Zrenjaninu koji potom tu meru obustavlja, odnosno smatra da je svrha kažnjavanja postigla željeni efekat, kaže naša sagovornica.

Na kraju, ističe koliko je ova vaspitna mera važna kao moguća ključna promena za maloletnike – počinioce krivičnih dela.

– Želim da kažem da su to dobra deca i da im se treba pružiti šansa. Sve ovo što se kod nas u Udruženju radi im je novo i u neverici su kada shvate da sve što radimo radimo volonterski i iz ljubavi. Verujem da su iz naše priče i svog iskustva u njoj poneli neke pozitivne stvari, modele i sisteme vrednosti. Nadamo se da smo im jedan znak pored puta za njihovo produktivno i uspešno sutra. Cela priča zasad ide jako uspešno. Nama su oni od velike koristi, jer je aktivnosti i obaveza jako puno, toliko da volontera nikad nije dosta, kaže Aleksandra Radojčić.

Video: Osuđenik KPZ Niš ubijen usred bela dana tokom obavljanja javnih radova

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA