"Reka potpuno mrtva": U Raškoj nema života, mešalica koja ispušta vodu samo kap u moru problema sa zagađenjem

 
 ≫ 
  • 10

Raška se uliva u Ibar, čime se i ta reka zagađuje

Nakon incidenta u kom se vidi kako jedna mešalica ispušta tečnost u reku Rašku, usledila je lavina komentara. Nažalost, kako kaže stručnjak, Raška je već sada mrtva reka.

- Glavni problem ove reke je industrijalizacija Novog Pazara, brojne male i velike fabrike koje svoje otpadne vode prosipaju u ovu reku. Ona je na svom izvorištu izuzetno čista i pripada drugoj kategoriji kvaliteta voda. Dok dođe do Novog Pazara, tu je peta kategorija čistoće vode. Najveći problem stvaraju amonijum nitrati, fekalije, crevne enterokoke, tako da ova voda nije pogodna čak ni za navodnjavanje. A uzvodno ćete videti brojne bašte i njive - objašnjava biološkinja Ana Karanović za N1.

Ona dodaje da su zagađivači, osim fabrika, i domaćinstva, a da stanovništvo treba ne samo kažnjavati, već i edukovati i obezbediti im gde da odlažu svoje sveće. Karanović kaže da u reci ne samo da nema ribe, već ni žaba, vodozemaca, ili algi.

- Reka je potpuno mrtva - ističe biološkinja.

Prema njenim rečima, Raška se uliva u Ibar, čime se i ta reka zagađuje.

- Sada kada se ova reka Raška, ovakva kakva je, ulije, ko zna koliko dole nizvodno je potrebno da se ona samoprečisti da bi ponovo taj živi svet mogao da živi u reci Ibar - objašnjava Karanović.

Reka, prema njenim rečima, može da se obnovi, ali je potrebno da se u nju ne ulivaju kanalizacija i druge otpadne vode. Dodaje da kada nema svesti stanovništva, potrebno je da se oslonimo na institucije koje brinu o tome.

Prema istraživanju koje je prošlog leta naručila lokalna samouprava u Novom Pazaru, reka Raška je najzagađenija u samom centru grada i nizvodno još nekoliko kilometara. Tu su istraživanja pokazala najveću koncentraciju hemijskih supstanci.

Video: Ponjavica, biser prirode, koji tone u blato: Godinama se guši u blatu

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    3. maj 2022 | 17:01

    Gde su sad one galamdzije tz. ekolozi sto su blokirali puteve zbog litijuma mini centrala i td. Nije ovo jedina zagadjenost.

  • Skids

    3. maj 2022 | 18:06

    E sad lepo inspekcija da napiše prijave pošto imaju dokaz video materijal gde se jasno vidi naziv firme i da se istoj toj firmi oduzme licenca za rad naplati kompletno čišćenje reke od njenog izvora do ušća u Ibar i rešen problem ako to ne urade onda ste i vi i mi i džaba krečili

  • Miki

    3. maj 2022 | 17:07

    Pa posle naam zagadjen vazduh i reke zboog automobila. Sve nam drugo krivo ali mi najmanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA