Prosvetari pozdravili najavljenih 10.000 dinara: Nadamo se da će nova Vlada otvoriti socijalni dijalog

 
 ≫ 
  • 2

Oni su pozdravili povećanje od 10.000 dinara koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da se nada da će nova Vlada Srbije "imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre", ukazujući da pozdravljaju isplatu od 10.000 dinara koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić za zaposlene u prosveti, ako je to, kažu, prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji.

- Ali, treba istaći da od Vlade Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja -  navodi se u saopštenju i podseća da je USPRS kroz tri štrajka u martu i okupljanje ispred Ministarstva i Vlade iskazala svoje nezadovoljstvo i stav o odlukama i postupanjima nadležnih prema celokupnom obrazovnom sistemu.

Oni navode da je povećanjem zarada od sedam odsto u januaru, odnos minimalne zarade prema zaradi nastavnika ispod 1:2, a USPRS se već, dodaje se, 23 godine zalaže za odnos 1:3, "pošto platni razredi nisu zaživeli i pitanje je kada će".

- Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu -  dodaje se u saopštenju.

USPRS očekuje od nove Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da će "biti odgovorniji u pogledu donošenja odluka i rešavanja dugogodišnjih problema koji se u obrazovnom sistemu samo nagomilavaju".

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    20. april 2022 | 11:36

    Našu prosvetu treba prebaciti u privatne ruke jer roditelji ionako posle redovne nastave decu šalju na privatne časove kod tih istih .....pa tamo štrajkujte......

  • CECI

    20. april 2022 | 16:09

    PRIMENITE CLAN 52. ZAKONA O RADU U pred.vaspitanju i obrazovanju .Nadam se da cete ovaj komentar objaviti.Ko se interesuje neka procita navedeni clan.VIDECEMO ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA