Otkrivamo tajne privatnih detektiva u Srbiji

 
  • 0

Kao uvek aktualna i zanimljiva tema, sagovornik iz jedne Beogradske detektivske agencije nam je pružio uvid u deo onoga što se dešava „iza zavese“

Detektivske usluge za fizička lica

Kao uvek aktualna i zanimljiva tema, sagovornik iz jedne Beogradske detektivske agencije nam je pružio uvid u deo onoga što se dešava „iza zavese“. U Srbiji klijenti od privatnih detektiva najčešće traže detektivske usluge iz domena međuljudskih odnosa, odnosno, istrage vezane za zaštitu i pomoć porodici, maloletničku delikvenciju i nestala lica.

Tu uglavnom mislimo na sumnje na preljubu u emotivnoj vezi ili u braku, problema sa decom koja su upala u loše društvo pa pobegla od kuće ili zapala u narkomaniju, prostituciju ili sekte. U poslednje vreme ima dosta posla oko ugrožavanja i krađe intelektualne svojine.

Takođe veoma tražena usluga su usluge mobilne forenzike, odnosno, povraćaja izbrisanih podataka sa mobilnog telefona, tableta, računara, ali i instalacije softvera za „špijunažu“. Takođe, možete angažovati detektivsku agenciju ukoliko sumnjate da Vas neko neovlašćeno snima, prati, ili tajno nadgleda i tako ugrožava Vašu bezbednost i pravo na privatnost.

Detektivska agencija poseduje i specijalizovanu opremu za kontra prislušni pregled ukoliko sumnjate da Vam je neko postavio opremu za špijuniranje u Vašem stanu ili kancelariji. Isto tako privatni detektivi mogu proveriti da li neko nadgleda Vaš mobilni telefon.

Takođe, detektivskoj agenciji se javljaju i lica koja traže nekoga koga ne mogu da pronađu, da li je u pitanju potraga za biološkim roditeljem, potraga za davno izgubljenim prijateljem, poslovnim partnerom, davno izgubljenoj ljubavi, potraga za detetom koje je ostavljeno pre mnogo vremena...

Jako često razlog potrage je finansijske prirode, tačnije, klijent traži pomoć pri potrazi za dužnikom koji je pozajmio novac nakon čega mu se gubi trag.

Detektivske usluge za pravna lica

Pravna lica takođe zahtevaju detektivske usluge – domaće i strane kompanije, advokatske kancelarije... Često je razlog pretraga imovine u parnicama vezanim za deobu imovine. Takođe često dolazi do angažovanja u smislu pomoći pri prikupljanju podataka u „due dilligence“ istrazi budućih poslovnih partnera.

Strane osiguravajuće kompanije angažuju privatni detektive oko poslova u vezi prevara osiguranja a u smislu prikupljanja dokaza za potrebe sudskog spora u vezi sa lažnim potraživanjem za odštetu od osiguravajućih kompanija. Takođe, pravna lica često angažuju detektive radi provere lažnog bolovanja, kojih je preko 50%.

Firme proveravaju zaposlene u smislu saradnje sa konkurencijom, pronevere ili potkradanja i sabotiranja firme na bilo koji način. Takođe, firme preko detektivskih agencija proveravaju poslovne partnere, dobavljače, distributere, ali firme angažuju detektive i radi lociranja klijenata ili poslovnih partnera koji duguju velike svote novca pravnom licu.

U korporativnom svetu informacija ima delako veću vrednost, samim tim, saradnja u tom smislu je intenzivna.

Poligraf Foto: youtube/Bloomberg

Poligraf

Poligraf se pokazao kao jako korisno sredstvo u smislu efikasnosti i praktičnosti i brzini rešavanjua konflikta uz visok nivo preciznosti i pouzdanosti pa je samim tim dobio na kredibilitetu.

Fizička lica se obraćaju agenciji radi rešavanja ličnih nesporazuma koji mogu biti sumnje na preljubu, sumnje na krađu, optužbe za silovanje, pedofiliju, ali, ima i ljudi koji su nevino optuženi za nešto što nisu učinili, a, sticajem okolnosti ne postoji ni jedan drugi način da dokažu svoju nevinost. Kućne krađe su takođe česti slučajevi. Obraćaju nam se zabrinuti roditelji koji dovode decu zbog narkomanije, kockanja, zelenašenja.

Pravna lica najčešće zahtevaju poligrafsko ispitivanje radi provere kandidata za zapošljavanje, poslovnih krađa, pronevera, „curenja“ poverljivih informacije, saradnje sa konkurencijom, industrijske špijunaže, narušavanja etike poslovanja, provere kadra, mobinga, seksualnog zlostavljanja na radnom mestu, i raznih drugih internih konflikata.

Uvek se kompanijama više isplati da nastali incident reše interno uz poverljivu i diskretnu asistenciju, nego da se javno diže „prašina“, jer to može kompaniji naneti reputacionu štetu.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA