Održana vojna vežba "Vatreni štit 2022", obratio se predsednik Vučić: Vojska Srbije danas je mnogostruko jača

 
 ≫ 
  • 24

Učestvovaće više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i preko 100 sredstava savremene ratne tehnike

Aktivna faza združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022" počela je 4. aprila u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", a danas se održava vežba ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

- Učestvovaće više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i preko 100 sredstava savremene ratne tehnike. Ljudstvo je motivisano i obučeno, a savremena sredstva ratne tehnike u mnogome nam olakšavaju izvođenje dejstava i protivdejstava noću - kaže za RTS pukovnik Slađan Cvetković.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, posle čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet em", uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Kornet em, inače, poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri metra i po metra na daljinama do 8.000 metara.

Prikazano je i novo vozilo MRAP koje tek treba da stigne u Vojsku Srbije. Pored visoke mobilnosti, to su sredstva koje po prvi put pešadijskim jedinicama pružaju mogućnost oklopne zaštite od dejstva streljačke municije i parčadi artiljerijskih ili tenkovskih projektila.

Prikazano je i dejstvo "malog Miloša". U zoni operacije, gde postoji viski rizik od dejstva snaga neprijatelja, ne mora se poslati vojnik da izvrši određeni zadatak, već "mali Miloš" kojim rukuje operator, koji je naoružan mitraljezima, bacačima granata... Oni svojim dejstvom podržavaju deo pešadijskih jedinica koji se angažuje u prednjem kraju.

Vežba se realizovala radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, navedeno je Vojske Srbije.

Vežbi prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije izuzetno zadovoljno dejstvom Malih Miloša.

- To su stvari koje su nam potrebne u budućnosti. Moraćemo da nastavimo da snažimo helikopterske jedinice i upravljanje bespilotnim letelicama - rekao je Vučić.

On je najavio nabavku francuskih naočara, tako će srpska vojska biti u potpunosti opremljena za noćnu borbu.

Naši helikopteri nose razorne rakete ATAKA koji mogu da dejstvuju na 6-7 kilometara

- Vojnici će nastaviti da rade, i sutra i prekosutra ćemo imati komplikovana gađanja. Važno je da smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno i noćni uslovi su oni koji prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koji su manje uspešne - naveo je predsednik.

On je istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko jača i uveren je da predstavlja značajan odvraćajući faktor.

Video: Počele prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u 2022. godini

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    9. april 2022 | 19:39

    Nasa Vojska je jaka, osnazena, sposobna da odgovori na sve zadatke koji se stave ispred njih.

  • Marija

    10. april 2022 | 11:42

    Naša Vojska je danas jako lepo opremljena, jaka, spremna da se sve odradi što se zada! Podrška i veliko bravo za sve!

  • A. P

    9. april 2022 | 23:29

    Vrlo dobro, sluzimo narodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA